Till innehåll på sidan

Export av krigsmateriel till stater som krigar i Jemen

Skriftlig fråga 2018/19:174 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-07
Överlämnad
2019-02-07
Anmäld
2019-02-08
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I punkt 70 i den överenskommelse mellan S, MP, L och C som den nya regeringen vilar på går det att läsa följande: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning.”

Uttrycket ”principiella inställning” skapar viss förvirring. Därför var det glädjande att höra Gustav Fridolin i SVT:s nyhetsprogram Rapport den 20 januari förtydliga att det handlar om ett stopp för all export av krigsmateriel, även nya beslut om följdleveranser.

Utifrån detta ställningstagande bör regeringen nu be ISP att lämna över alla beslut som rör export av krigsmateriel till alla berörda stater till regeringen för beslut.

I SVT:s nyhetsprogram Rapport fick Fridolin frågan om överenskommelsen också innebär ett stopp för redan beslutade men inte ännu levererade affärer, till exempel försäljningen av Global Eye till Förenade Arabemiraten. Svaret blev att regeringen skulle "analysera det". Vänsterpartiet menar att det är självklart att all krigsmaterielexport måste stoppas om detta ska vara helt trovärdigt som ställningstagande.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att se till att redan beslutade men inte ännu levererade affärer, till exempel försäljningen av Global Eye till Förenade Arabemiraten, stoppas, utöver det aviserade stoppet av all export av krigsmateriel, även nya beslut om följdleveranser, till de icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:174 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet M Johansson

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:174 av Håkan Svenneling (V)
Export av krigsmateriel till stater som krigar i Jemen

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser se till att redan beslutade men ännu inte levererade affärer, till exempel försäljningen av Global Eye till Förenade Arabemiraten, stoppas, utöver det aviserade stoppet av all export av krigsmateriel, även nya beslut om följdleveranser, till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten.

Sverige har ett av världens mest strikta regelverk för kontroll av krigsmaterielexport. Genom ikraftträdandet av den s.k. KEX-överenskommelsen förra året har de svenska reglerna skärpts ytterligare. I den sakpolitiska överenskommelsen mellan fyra partier från januari uttalas en viktig principiell inställning om att inte godkänna vapenexportaffärer till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Det ankommer sedan på Inspektionen för strategiska produkter och, i förekommande fall, regeringen att pröva enskilda ärenden utifrån gällande lagstiftning och riktlinjer om och när ärenden anhängiggörs.

Stockholm den 15 februari 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.