Expertgruppen för människohandel

Skriftlig fråga 2007/08:315 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-21
Anmäld
2007-11-21
Besvarad
2007-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-11-29
Besvarad
2007-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2007/08:315 Expertgruppen för människohandel

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Expertgruppen för människohandel har funnits sedan 2003. EU-kommissionen tillsätter nu en ny expertgrupp som ska ta hänsyn till förändringar efter utvidgningen. Men frågan är om expertgruppens mandat kommer att ändras och i så fall hur. Ett transparent tillsättningsförfarande förväntas. Kommer samråd att ske med riksdagen inför nominering av expert från Sverige? Avser regeringen att nominera flera namn då kommissionen också kan utse övriga medlemmar till gruppen? Kommer varje land att ha en representant i gruppen eller väljs andra organisationsformer för att inkludera medlemsländerna? Arbetar regeringen för att frivilligorganisationer kommer att ingå, och då inte minst kvinnoorganisationer, i gruppen? Även Sveriges EU-parlamentariker har synpunkter väl värda att beakta. Slutligen hur kommer sexköpslagen att hävdas och vilka är regeringens mål för expertgruppen? Det är många frågor som väcks i samband med att den nya expertgruppen nu ska tillsättas.

Jag vill därför fråga ministern om han kommer att ta initiativ till att samråd kommer att ske med riksdagen omkring nomineringar och mål inför tillsättningen av expertgruppen för frågor om människohandel.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:315 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:315 Expertgruppen för människohandel

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om jag kommer att ta initiativ till att samråd kommer att ske med riksdagen omkring nomineringar och mål inför tillsättningen av Europeiska kommissionens expertgrupp för frågor om människohandel. Arbetet mot människohandel i Regeringskansliet är när det gäller kommissionens expertgrupp mot människohandel så organiserat.

Kommissionen beslutade den 25 mars 2003 att inrätta en expertgrupp mot människohandel. Bakgrunden till expertgruppen är de slutsatser som återfinns i den så kallade Brysseldeklarationen från september 2002. Expertgruppen har bland annat bidragit till att förbättra vår kunskap om människohandels olika dimensioner. I expertgruppens arbete har en svensk person deltagit.

EU:s handlingsplan mot människohandel, som antogs i december 2005, inleds med att slå fast ett antal grundläggande principer som ska vara vägledande för arbetet att förebygga och bekämpa människohandeln samt bistå dess offer. En punkt i handlingsplanen talar om en expertgrupp som ska fokusera på människohandel för arbetskraftsexploatering. Detta förhållande jämte EU:s utvidgning har lett till att ett nytt mandat för en expertgrupp mot människohandel tett sig behövligt. Kommissionen har fattat beslut om ett sådant och kommer i början av nästa år att gå ut med en förfrågan om nomineringar från såväl medlemsstaternas regeringar som frivilligorganisationer och internationella organisationer.

Det är angeläget att en svensk representant finns med också i den nya expertgruppen och kommer därför att verka för att så blir fallet.  Även om deltagarna i expertgruppen tillsätts på personlig basis, kan vederbörande bidra med kunskap och erfarenheter om den svenska lagstiftningen liksom av den breda syn på människohandelsproblemet som Sverige företräder.

Någon ställning till hur en svensk representant ska utses har ännu inte tagits. Om detta får jag återkomma när förfarandet väl inleds i början av 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.