Exkluderingar ur PISA-undersökningen

Skriftlig fråga 2019/20:1675 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-25
Överlämnad
2020-06-25
Anmäld
2020-06-29
Svarsdatum
2020-07-09
Sista svarsdatum
2020-07-09
Besvarad
2020-07-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en skriftlig fråga (2019/20:1559) undrade jag följande: Kände utbildningsministern till att elever medvetet, och i strid med OECD:s regelverk, exkluderats från att göra PISA-provet?

Jag upplever att svaret uteblev i svaret på frågan. Det kan sannolikt bero på att statsrådet valde att svara på en annan fråga ställd av mig på samma gång.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kände ministern till att elever medvetet, och i strid med OECD:s regelverk, exkluderats från att göra PISA-provet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1675 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/03951/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1675 av Lars Püss (M)
Exkluderingar ur PISA-undersökningen

Lars Püss har frågat mig om jag kände till att elever medvetet, och i strid med OECD:s regelverk, exkluderats från att göra PISA-provet.

Det är Statens skolverk som är ansvarig för de internationella kunskaps-mätningar som Sverige deltar i och OECD har sedan tidigare granskat och godkänt PISA 2018. Skolverket menar att studien genomförts i enlighet med gällande riktlinjer från OECD och att det inte finns skäl att ifrågasätta den resultatuppgång bland elever med svensk bakgrund som skett. Skolverket har också själva redogjort för att det eventuellt saknas utrikes födda elever i urvalet, vilket enligt Skolverket kan vara en effekt av bortfall och exkluderingar (se PISA 2018. 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap (2019) och PISA 2018: Undersökningens syfte, genomförande och representativitet, information publicerad på www.skolverket.se).

Regeringen utgår givetvis från att svenska myndigheters och OECD:s officiella statistik är korrekt. Jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder och har därför inte haft några skäl att ifrågasätta den officiella statistiken från myndigheter och OECD.

Det är allvarligt att det nu uppstått eventuella frågetecken kring statistiken kring utrikes födda elever i PISA 2018. Man ska kunna lita på en så stor studie som PISA. Givetvis ska varje deltagande skola hålla sig till de regler som bestämts av OECD när det gäller vilka elever som ska göra testet.

För mig är det dock viktigt att inga som helst tvivel ska råda kring Sveriges kunskapsresultat. Därför välkomnar jag att OECD, som tidigare meddelats, återigen kommer att granska den svenska statistiken.

Stockholm den 9 juli 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.