Exit Skåne

Skriftlig fråga 2001/02:315 av Nilsson, Ulf (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-29
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 2001/02:315

av Ulf Nilsson (fp) till statsrådet Mona Sahlin om Exit Skåne

Organisationen Exit har som syfte att hjälpa ungdomar som vill bryta sig ur nazistiska och rasistiska värderingar. Den arbetar också med stöd till föräldrar och information till människor som av olika anledningar kommer i kontakt med rasistiska rörelser. Framväxten av rasistiska värderingar är ett hot mot vår demokrati och mot vår humanistiska värdegrund.

Exit Skåne, som startades januari 2001, med hjälp av medel från Näringsdepartementet har en viktig uppgift att fylla. Inte minst i södra Sverige har vi de senaste åren sett åtskilliga tragiska exempel på våldsbrott och samtidigt bevittnat framväxten av aktiva nazistiska organisationer. Exit Skåne har detta år flitigt engagerats i skolor, föreningsliv och ungdomsorganisationer. Därför blev besvikelsen stor, när Näringsdepartementet den 26 november beslutade att inte tilldela ytterligare medel.

Av Sveriges tre exitgrupper får Exit Stockholm och Exit Motala enligt beslutet 2,7 miljoner kronor, men Exit Skåne blir helt utan statligt stöd. Den viktiga verksamheten riskerar därför nu att upphöra utan att den i ansökningsförfarande fått beskriva sitt arbete mot rasism och nazism.

Jag vill därför fråga om statsrådet avser att vidta några åtgärder för att säkra Exit Skånes fortsatta verksamhet.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:315 besvarad av

den 5 december

Svar på frågorna 2001/02:315 och 2001/02:333 om Exit Skåne

Statsrådet Mona Sahlin

Ulf Nilsson har frågat mig om jag avser att vidtaga några åtgärder för att säkra Exit Skånes fortsatta verksamhet.

Hillevi Larsson har frågat mig vad regeringen avser att göra för att rädda Exit Skåne från nedläggning.

Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Jag vill först jag göra några tillrättalägganden.

För det första är det inte så, att Näringsdepartementet nu beslutat om stöd till verksamhet för att bistå personer som vill lämna rasistiska och andra liknande grupperingar (avhoppare). Vad som hänt är att en arbetsgrupp har lagt fram ett förslag om statligt stöd till sådan verksamhet.

För det andra har Exit Skåne bara under en kortare tid finansierats med stöd av statliga medel och den verksamhet som har bedrivits har varit begränsad. Regeringen har ekonomiskt stött projektet Exit sedan 1998, bl.a. för att verksamheten skulle få en ökad regional spridning. Försöken att nå en sådan spridning har dock inte varit helt framgångsrika. Det lokalkontor, som Exit öppnade i Helsingborg i januari 2001, lades redan i juni ned som en del av Exit. Därefter har Helsingborgs kommun finansierat viss verksamhet för avhoppare.

Enligt arbetsgruppens förslag ska statliga bidrag till verksamhet för avhoppare kunna lämnas under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda, bl.a. att kommunal delfinansiering uppgår till ett minst lika stort belopp som det statliga bidraget. Arbetsgruppen har bedömt att förslaget kan genomföras fullt ut först fr.o.m. 2003, eftersom det krävs ingående diskussioner och andra förberedelser i samråd mellan berörda intressenter för att de föreslagna villkoren ska kunna uppfyllas.

Enligt förslaget bör dock den verksamhet som pågår med statligt stöd i Stockholm och Motala, och som under 2001 utvärderats av Brottsförebyggande rådet, ges visst statligt stöd också under 2002, även om verksamheten inte uppfyller alla krav som föreslås gälla för 2003. Arbetsgruppen bedömer att detta är viktigt inte minst för uppbyggnaden av eventuell lokal/regional verksamhet för avhoppare.

I sin rapport skriver arbetsgruppen att Exit Skåne har ansökt om finansiering hos kommuner, Region Skåne, länsstyrelsen och arbetsgruppen Arm i arm @ 4:e initiativet. I rapporten gör arbetsgruppen mot denna bakgrund bedömningen att det finns goda förutsättningar att Exit Skåne kan komma i gång med verksamhet med planerad inriktning under 2002.

Jag vill understryka, att regeringen ännu inte tagit ställning till det förslag som arbetsgruppen lagt fram. Regeringen kommer dock att delvis ta ställning till förslaget i samband med att den avgör ansökningar om ekonomiskt stöd för sådan verksamhet under 2002.

Regeringen kommer senare att ta ställning till arbetsgruppens förslag vad avser stöd under 2003.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.