EU:s temaår mot våld

Skriftlig fråga 2011/12:206 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-05
Anmäld
2011-12-06
Besvarad
2011-12-14
Svar anmält
2011-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2011/12:206 EU:s temaår mot våld

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Varje år uppmärksammar EU ett speciellt område i form av ett temaår. Det är kommissionen som har det formella ansvaret att föreslå ett tema som Europaparlamentet och ministerrådet sedan beslutar om. I år är det Europaåret för frivilligarbete och nästa år är utsett till Europaåret för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna, båda viktiga områden. Europaparlamentet har vid ett antal tillfällen uppmanat kommissionen att inrätta ett europeiskt år för kampen mot våld mot kvinnor. Men enligt vad jag har erfarit har Europaparlamentets uppmaning om att inrätta ett temaår för kampen mot våld mot kvinnor inte föranlett något initiativ från kommissionen. Detta arbete skulle utgöra en förlängning av Europarådets tidigare kampanjår och nationella arbete, samtidigt som ett temaår skulle kunna utgöra ett stöd för EU:s anslutningsprocess till Convention to prevent and combat violence against women and domestic violence. Folkrätten är tydlig om ansvar för att bekämpa våld mot kvinnor. Kvinnors mänskliga rättigheter ska respekteras och våldsutsatta kvinnor ska erbjudas stöd och skydd. Dessa brott ska förebyggas och rättslösheten bekämpas. Det könsrelaterade våldet mot kvinnor är vår tids största människorättsskandal.

Avser statsrådet Birgitta Ohlsson att mot bakgrund av det anförda ta några initiativ i EU för ett temaår för kampen mot våld mot kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:206 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 14 december

Svar på fråga

2011/12:206 EU:s temaår mot våld

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att ta några initiativ på EU-nivå för ett temaår för kampen mot våld mot kvinnor.

Jag instämmer helt i att våld mot kvinnor är en viktig och prioriterad fråga både på nationell nivå och på EU-nivå.

Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem som berör hela samhället, såväl kvinnor som män. Mäns fysiska, sexuella och psykiska våld mot kvinnor är ett allvarligt hinder för jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter.

Som framgår av budgetpropositionen för 2012 är mäns våld mot kvinnor ett fortsatt prioriterat område för regeringen. Insatser för att bekämpa mäns våld mot kvinnor måste fortsatt införlivas i myndigheternas ordinarie arbete. Även samverkan och samordning mellan alla involverade aktörer på lokal och regional nivå kommer fortsättningsvis att vara viktig. En annan betydande del i arbetet är kunskapsuppbyggnad och forskning.

Sveriges åtaganden inom ramen för EU och Europarådet är en viktig utgångspunkt för regeringens arbete.

Det var därför extra glädjande att Sverige kunde underteckna Europarådets konvention om förebyggande och bekämpande av våld mot kvinnor och våld i nära relationer, i samband med att konventionen öppnades för undertecknande vid Europarådets ministermöte i Istanbul i våras. Sverige har deltagit aktivt i förhandlingarna och nu pågår ett arbete med att analysera vilka lagstiftningsåtgärder eller andra åtgärder som krävs för att Sverige ska kunna tillträda konventionen. En utredare har fått ett uppdrag och ska redovisa sitt resultat i augusti 2012.

På EU-nivå finns flera initiativ för att bekämpa våld mot kvinnor som Sverige aktivt stöder. Sedan tio år tillbaka finns programmet Daphne som ger stöd till insatser för att motverka alla typer av våld mot kvinnor. Också i Stockholmsprogrammet, EU:s arbetsprogram för rättsliga och inrikes frågor, ingår åtgärder för att stärka brottsoffers rättigheter och i synnerhet för utsatta grupper såsom kvinnor som är utsatta för våld.

Mäns våld mot kvinnor är en komplex och angelägen fråga där initiativ behöver tas inom många politikområden. Information och kunskapsutbyte mellan EU:s medlemsstater är också viktigt i sammanhanget. Ett temaår för kampen mot våld mot kvinnor skulle kunna vara ett viktigt initiativ från kommissionens sida för att ge frågan den uppmärksamhet den är värd. Sverige skulle kunna ge sitt fulla stöd till ett sådant initiativ.

Min vision är att alla människor ska kunna leva i frihet från rädsla att utsättas för våld eller andra övergrepp. Jag vill försäkra Carina Hägg att Sverige kommer att fortsätta att lyfta fram dessa angelägna frågor i samma höga utsträckning som tidigare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.