EU:s romastrategi och resursanvändning

Skriftlig fråga 2010/11:527 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-17
Anmäld
2011-05-17
Besvarad
2011-05-25
Svar anmält
2011-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga

2010/11:527 EU:s romastrategi och resursanvändning

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Sverige är och har varit en aktiv part i det europeiska arbetet för att realisera den romastrategi som kommissionen presenterat och som har tagits fram under det ungerska ordförandeskapet i EU. Inte minst handlar det om insatser inom skolan, för ungdomarna och för en ökad delaktighet i samhället.

Även om ansvaret för att genomföra dessa konkreta insatser för att förbättra villkoren för romerna nu ligger på de enskilda länderna så har vi alla ett ansvar för att följa upp att så faktiskt görs.

Medierna rapporterade för ett tag sedan, bland annat i Svenska Dagbladet den 26 april, att resurser som avsatts för romastrategin runt om i Europa riskerar att inte användas eller – ännu mer bekymrande – att resurserna används till felaktiga investeringar som inte kommer romerna och romska barn till del. Om detta är korrekt beskrivet är det förstås mycket allvarligt, och därför vill jag fråga statsrådet Birgitta Ohlsson (FP):

Kommer statsrådet och den svenska regeringen att följa upp detta och vidta åtgärder så att resurserna inom EU används till konkreta insatser?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:527 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 25 maj

Svar på fråga

2010/11:527 EU:s romastrategi och resursanvändning

Statsrådet Erik Ullenhag

Roger Haddad har frågat statsrådet Birgitta Ohlsson om hon och regeringen kommer att följa upp och vidta åtgärder för att resurserna inom EU används till konkreta insatser för att förbättra villkoren för romer. Ansvaret inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I de rådsslutsatser om en EU-ram för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020 – som antogs den 19 maj 2011 av rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor – uppmanas både medlemsstaterna och kommissionen att på olika sätt förbättra tillgången till och förbättra användningen av EU-medel för romers sociala och ekonomiska delaktighet. Kommissionen uppmanas också att utvärdera EU-medlens roll i strävandena att främja romers integrering. Kommissionen har i sitt meddelande om en EU-ram för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020 (8727/11) lämnat förslag på hur användningen av EU-medel för romers integrering kan förbättras samt angett att den avser att årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om framstegen i integreringen av den romska befolkningen i medlemsstaterna.

Regeringens ståndpunkt i denna fråga har varit att det är utmärkt att kommissionen föreslår lösningar för hur EU:s finansiella instrument kan användas bättre och att det är bra om kommissionen har en förstärkt uppföljning och utvärdering. Regeringen anser samtidigt att det är väsentligt att inte föregripa diskussionerna om EU:s nästa fleråriga budgetram och om innehållet i de kommande finansiella instrumenten. Regeringen kommer dock i dessa diskussioner att betona vikten av att kunna visa på resultaten av dessa instrument genom uppföljning och utvärdering, liksom av ett kontinuerligt lärande på alla nivåer.

När det gäller den nationella nivån bedriver Svenska ESF-rådet redan i dag ett arbete för att förbättra användningen av medel från Europeiska socialfonden för projekt som är riktade till romer och uppföljning av projekten sker kontinuerligt. Sverige är också medlemmar i EURoma som är ett nätverk mellan flera av EU:s medlemsstater. Detta nätverk syftar till att utbyta erfarenheter av användningen av bland annat socialfondsmedel och att standardisera kunskapen för att åstadkomma en effektivare politik riktad till romer.

Intressenter

Frågeställare

Ställd till

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.