EU:s rekommendationer om sysselsättning

Skriftlig fråga 1998/99:765 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-24
Besvarad
1999-08-11
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:765 av Sten Tolgfors (m) till näringsministern om EU:s rekommendationer om sysselsättning

den 24 juni

 

"Med en gemensam syn kan man rätta till det mesta. Arbetslösheten till exempel." Det stod att läsa på socialdemokraternas valaffischer i valet till Europaparlamentet. Men regeringen saknar uppfattning om den gemensamma valutan - den tillsammans med den inre marknaden viktigaste frågan för jobb och konkurrenskraft. Denna passiva syn är alls inte "gemensam" med någon. Tvärtom är Sverige det enda land utan formellt undantag som av egen vilja står utanför den gemensamma valutan. I rådet har medlemsländerna fattat beslut om riktlinjer för sysselsättningen år 1999. Regeringen har ställt sig bakom dokumentet. Trots detta följer inte regeringen de rekommendationer den varit med om att fatta. Man betonar att rekommendationerna är till intet förpliktande och mer skall ses som en lista för länderna att plocka från. Gemensamt agerande är tydligen bara bra när alla andra länder gör som just den svenska regeringen vill. I rekommendationerna står att medlemsstaterna skall "lägga särskild vikt vid att väsentligt minska de allmänna omkostnaderna och den administrativa bördan för företagen, särskilt för de små och medelstora företagen". Regeringen följer inte sina egna rekommendationer vad gäller företagandets villkor. Under rubriken "Att göra skattesystemet gynnsammare för sysselsättningen" talas det om att "vända på den långvariga tendensen till allt högre skattetryck och allt högre obligatoriska avgifter på arbete". Särskilt talas det om att skatten måste sänkas på "okvalificerat och lågavlönat arbete".

 

Vad avser näringsministern göra för att Sverige skall följa de sysselsättningsrekommendationer den varit med om att besluta i EU?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:765 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:765 om EU:s rekommendationer om sysselsättning
    Näringsminister Björn Rosengren

den 11 augusti

 

Sten Tolgfors har frågat mig vad jag avser att göra för att Sverige skall följa de sysselsättningsriktlinjer som regeringen har varit med om att besluta i EU. Sten Tolgfors menar att regeringen inte följer riktlinjerna om företagandets villkor.

Det förefaller som om Sten Tolgfors inte har läst regeringens handlingsplan för sysselsättning särskilt noggrant. I handlingsplanen beskrivs vad regeringen gör för att uppfylla sysselsättningsriktlinjerna, och inte minst riktlinjerna om att utveckla företagarandan. I syfte att förbättra villkoren för de små- och medelstora företagen har en särskild grupp för regelförenklingar (Simp-Lex) bildats inom Näringsdepartementet. Regeringen har också inrättat en företagarpanel, Nybyggarna, mot vilken regeringen skall kunna utvärdera idéer och förslag som berör småföretagen. Dessutom pågår arbete med att förenkla registrering av företag. Målet är att företagen vid registrering enbart skall behöva vända sig till en myndighet och endast använda en blankett. Vidare genomförs ett omfattande utredningsarbete i syfte att förbättra statliga insatser för riskkapitalförsörjning.

Regeringen verkar också för att göra skattesystemet gynnsammare för sysselsättningen. Regeringen undersöker förutsättningarna för en brett förankrad skattereform som skall skapa goda och stabila regler för tillväxt och sysselsättning samt garantera välfärden och dess finansiering. Huvudinriktningen bör vara att sänka skatten på arbetsinkomster för alla, med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare. Skattesänkningarna bör utformas så att marginaleffekter minskas och att arbetskraftsdeltagande och utbildning uppmuntras. Vidare ses de skattemässiga villkoren för småföretag över med inriktning mot att skapa enklare och mer tillväxtfrämjande regler.

Tillväxten i Sverige är i dag stigande. Regeringens genomförande av sysselsättningsriktlinjerna syftar till att ta till vara och förstärka den redan nu goda tillväxttakten. Allting tyder på att den positiva konjunktur- och sysselsättningsutvecklingen kommer hålla i sig.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.