EU:s nya smittskyddsmyndighet och Göteborg

Skriftlig fråga 2003/04:742 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-12
Anmäld
2004-02-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-02-25
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga 2003/04:742

av Anita Sidén (m) till statsrådet Morgan Johansson om EU:s nya smittskyddsmyndighet och Göteborg

I Göteborg finns en stor bredd på den mikrobiologiska verksamheten. Där finns en infektionshygienisk enhet som är unik i världen genom att ha lyckats begränsa antibiotikaresistenta bakterier, MRSA. Det finns även ett stort bakteriologiskt och virologiskt laboratorium som är knutet till Sahlgrenska universitetssjukhuset av säkerhetsklass 3. Där kan man finna en av världens största kollektioner av bakteriestammar, vilket är en resurs för forskare och sjukvård världen över. Forskningsverksamheten är stark inom mikrobiologi och immunologi. Forskarna koordinerar eller deltar redan i stora EU-projekt. Dessutom finns ett stort centrum för vaccinforskning med stark internationell anknytning. Forskningsenheter som i dag finns i Göteborg bedriver forskning i mikrobiologi, immunologi, vaccin och smittskydd och de har ett brett och gott samarbete. I Göteborg finns lokaler i beredskap med möjligheter till utvidgning.

Det är viktigt att den nya myndigheten kan samverka med de nationella myndigheterna i varje EU-land på ett likvärdigt sätt och att den nya myndigheten inte hamnar mitt i en akademisk strid om vilket universitet som är bäst.

Sist men icke minst går kulturutbudet i Göteborg i många fall att nå på promenads avstånd.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera vetenskaplig kompetens och utvecklingsmöjligheter för EU:s smittskyddsmyndighet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:742 besvarad av

den 25 februari

Svar på fråga 2003/04:742 om EU:s nya smittskyddsmyndighet och Göteborg

Statsrådet Morgan Johansson

Anita Sidén har frågat mig vilka åtgärder som regeringen avser att vidta för att garantera vetenskaplig kompetens och utvecklingsmöjlighet för EU:s smittskyddsmyndighet.

Fristående EU-myndigheter är, trots att de är lokaliserade till en medlemsstat, en del av det europeiska systemet. Även om det givetvis är stimulerande att verka i en lokal omgivning med god kompetens och stora resurser inom samma och närliggande fält så måste man inse att sådant samarbete i stor utsträckning kommer att vara av mer informell natur. En europeisk myndighet är väldigt hårt styrd av sina statuter och andra regelverk och måste av nödvändighet behandla alla medlemsstaters institut på ett likvärdigt sätt.

Vidare är det direktören och styrelsen för myndigheten som i första hand kommer att ha ansvar för att garantera att det finns vetenskaplig kompetens och utvecklingsmöjligheter för myndigheten. För svensk del är det en självklarhet att vi genom vårt agerande i styrelsen och även genom andra kontakter med myndigheter kommer att verka för att myndigheten ges så goda utvecklingsmöjligheter som möjligt. Till detta kommer dock det faktum att myndigheten för att den ska bli framgångsrik måste kunna attrahera kompetent personal från alla medlemsstater inom EU och ges förutsättningar att utgöra en naturlig mötesplats för det faktiska arbetet med smittskyddsfrågorna inom EU.

Efter Europeiska rådets beslut om att myndigheten ska lokaliseras till Sverige har ett antal orter hört av sig till regeringen och anmält intresse för myndigheten, däribland Göteborg. För att kunna bedöma de olika lokaliseringsalternativen har regeringen fört en dialog med företrädare för de intresserade orterna. Regeringen avser att återkomma snarast möjligt med ställningstagande om vilket av lokaliseringsalternativen som kan erbjuda myndigheten de bästa förutsättningarna. Ett av de kriterier som kommer att ligga till grund för regeringens bedömning är närheten till en stimulerande vetenskaplig miljö.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.