EU:s mål för växtskydd

Skriftlig fråga 2019/20:1578 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-15
Anmäld
2020-06-16
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I Sverige har lantbrukare sedan många år haft en ansvarsfull hantering och användning av växtskyddsmedel. Med tanke på målen i EU:s strategi Farm to Fork, som säger att användningen av och risken med kemiska bekämpningsmedel ska minska med 50 procent, finns det därför många utestående frågor. Gäller målet för samtliga medlemsstater oavsett vilka nationella krav som finns? Är det samma startår för samtliga medlemsstater? Vad räknas som kemiska bekämpningsmedel?

Även produkten såpa som används i ekologisk odling innehåller ju kemiska ämnen. Och framför allt: Hur ska vi kunna säkra upp en trygg och hållbar livsmedelsproduktion inom EU generellt och i Sverige i synnerhet om bruket av kemiska bekämpningsmedel ska reduceras på detta drastiska sätt?

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka konsekvensanalyser har statsrådet genomfört för att kunna bedöma effekterna av detta för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1578 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)




Svar på fråga 2019/20:1578 av Betty Malmberg (M)
EU:s mål för växtskydd

Betty Malmberg har frågat mig vilka konsekvensanalyser jag har genomfört för att kunna bedöma effekterna av EU:s mål för kemiska växtskyddsmedel för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion.

Låt mig först börja med att säga att jag delar uppfattningen att Sveriges lantbrukare sedan många har år haft en ansvarsfull hantering och användning av växtskyddsmedel. Jag delar också uppfattningen att det återstår en del frågor att klara ut avseende EU-kommissionens förslag till strategi för en hållbar livsmedelskedja, den så kallade Farm to Fork-strategin.

I förslaget till strategi finns det flera siffersatta mål om en minskad användning av några utpekade insatsmedel samt en styrning av markanvändningen. Det saknas konsekvensanalyser av hur livsmedelsproduktionens omfattning och inriktning kommer att påverkas av dessa mål och hur detta kan påverka jordbruksmarknaden och livsmedelspriserna. Det saknas också en konsekvensanalys av miljöeffekterna utifrån siffersatta mål. Min och regeringens ståndpunkt är att det är viktigt att kommissionen redovisar konsekvensanalyser som en del av det fortsatta arbetet. En analys av effekterna på svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion kan göras först när vi får klarhet i EU-kommissionens konkreta förslag på området.

Regeringen anser att principerna för siffersatta mål behöver klarläggas och att det ska finnas en flexibilitet mellan medlemsländerna. Principen för

fördelning mellan medlemsländer behöver vara lika konkurrensvillkor och att varje medlemslands utgångspunkt behöver tas i beaktande.

Stockholm den 23 juni 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.