EU:s kemikalielagstiftning

Skriftlig fråga 1997/98:197 av Zetterberg, Hanna (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-28
Anmäld
1997-12-01
Besvarad
1997-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:197 av Hanna Zetterberg (v) till jordbruksministern om EU:s kemikalielagstiftning

EU-parlamentarikern Marianne Eriksson (v) ställde den 27 oktober 1997 en fråga i EU-parlamentet till EU-kommissionen med anledning av katastrofen i Hallandsåsen. Frågan gällde dels användning av Rhoca-Gil, dels Rhône-Poulencs försäljningsmetoder, samt åtgärder mot stora europeiska företag som medverkar i miljöbrott.

I svaret på frågan anges att det i Sverige nu undersöks om den nationella lagen stämmer överens med EU-lagstiftningen vad gäller kemikalier i allmänhet och ämnet akrylamid i synnerhet. Om så är fallet, och man kommer fram till att EU-lagstiftningen på området inte är tillräcklig för att skydda hälsa och miljö, kan svenska myndigheter uppmärksamma kommissionen på detta och ärendet kommer att ställas under prövning. Kommissionens svar betyder att resultatet av den svenska regeringens utredning kan leda till ett totalförbud av Rhoca-Gil i hela EU.

Det svenska kemikaliearbetet har ett gott rykte i resten av världen, men som medlem i EU har Sverige sänkt ambitionsnivån på området vilket är beklagligt. Därför är detta svar från kommissionen glädjande. Det betyder att Sverige nu får chans att vara pådrivande och bidra till en skärpning av EU:s kemikalielagstiftning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga ministern:

Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att på bästa sätt ta till vara detta tillfälle för Sverige att påverka EU:s lagstiftning?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:197 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:197 om EU:s kemikalielagstiftning
    Miljöminister Anna Lindh

Hanna Zetterberg har, med anledning av EU-kommissionens svar på en fråga som EU-parlamentarikern Marianne Eriksson ställde i parlamentet, frågat mig vilka åtgärder regeringen ämnar vidta för att på bästa sätt ta till vara det tillfälle som nu finns för Sverige att påverka EU:s lagstiftning på kemikalieområdet.

Medlemskapet i EU innebär att Sverige deltar vid utvecklingen av EU:s lagstiftning. Det innebär att svenska myndigheter när som helst kan uppmärksamma kommissionen och andra EU-organ på brister i lagstiftningen. Denna möjlighet utnyttjar svenska myndigheter ofta, inte minst när de anser att EU-lagstiftningen på kemikalieområdet är otillräcklig för att skydda hälsa och miljö.

Inom ramen för EU:s utvärdering av existerande kemiska ämnen pågår en bedömning av akrylamids egenskaper och vilka risker som kan uppstå vid dess användning. Sverige har redan genom Kemikalieinspektionen påpekat att den typ av användning som var aktuell vid tunnelbygget i Hallandsås saknades i underlaget för bedömningen. Utvärderingen inom EU kommer att leda till beslut om eventuell begränsning av användningen av akrylamid som syftar till att minska de skadliga effekterna på hälsa och miljö. Det är regeringens avsikt att verka för att användningen av akrylamid begränsas. Om de pågående utredningarna visar att det finns brister i den svenska lagstiftningen och/eller i EU-regleringen kommer regeringen att aktivt verka för att den skärps på nödvändiga punkter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.