Till innehåll på sidan

EU:s gemensamma regelverk för asylmottagning

Skriftlig fråga 2014/15:47 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-11-06
Överlämnad
2014-11-06
Anmäld
2014-11-07
Sista svarsdatum
2014-11-12
Svarsdatum
2014-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den humanitära katastrof som just nu drabbar det syriska folket saknar motstycke i modern tid. Kriget fortsätter att driva många människor på flykt. Syriens grannländer är också hårt prövade, vilket gör att allt fler nu söker sig vidare till Europa.

Migrationsverkets senaste bedömning är att kriget i Syrien kommer att pågå med oförminskad styrka under de närmaste två åren. Drivkrafterna för syrier att lämna landet och regionen bedöms förbli mycket starka, och den syriska asylmigrationen till Sverige väntas vara fortsatt hög kommande år. I den nya prognosen räknar Migrationsverket med mellan 80 000 och 105 000 asylsökande nästa år, vilket är en stor höjning jämfört med föregående prognos.

Sverige ska fortsätta att vara ett öppet land och erbjuda skydd åt dem som behöver. Men fler EU-länder måste nu axla samma ansvar som Sverige och erbjuda skydd åt dem som har drabbats av kriget i Syrien.

I dag tar nio medlemsstater i EU emot 90 procent av alla asylsökande. Den politiska viljan bland de andra medlemsstaterna att erbjuda skydd åt asylsökande från bland annat Syrien måste öka, men den viktigaste solidaritetsåtgärden är att alla måste leva upp till redan befintlig lagstiftning. Bedömningar och avgöranden ska harmoniseras. Lika fall ska bedömas lika, oavsett i vilket av EU:s 28 länder som ansökan har lämnats in. Ett väl fungerade gemensamt europeiskt asylsystem är en förutsättning för att fler personer som söker skydd i Europa också får beskydd.

På vilket sätt avser justitie- och migrationsministern att verka inom EU för att förmå samtliga medlemsstater att tillämpa det befintliga gemensamma regelverket för asylmottagning?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:47 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2014/6696

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:47 av Elisabeth Svantesson (M) EU:s gemensamma regelverk för asylmottagning

Elisabeth Svantesson har frågat mig på vilket sätt jag avser att verka inom EU för att förmå samtliga medlemsstatser att tillämpa det befintliga gemensamma regelverket för asylmottagning.

Ett ökat antal människor med skyddsbehov förutsätter en stark europeisk asylpolitik som grundar sig på solidaritet och ansvar. Vi ser fortfarande att ett fåtal av EU:s medlemsstater är destinationsländer för majoriteten av EU:s alla asylsökande och det behöver därför göras förändringar som innebär en jämnare fördelning. Det är hög tid att alla medlemsstater även i praktiken genomför och lever upp till den gemensamma asyllagstiftningen. Ett välfungerande gemensamt europeiskt asylsystem, där asylsökande får sin sak prövad på ett likvärdigt sätt, är en grundläggande beståndsdel för solidariteten. Jag kommer inom den närmaste tiden ta bilaterala kontakter med relevanta medlemsstater för att understryka detta. Därutöver ska EU-kommissionen som fördragets väktare övervaka och säkerställa att medlemsstaterna följer de gemensamma reglerna. Vidare är det viktigt att det finns möjligheter till stöd genom olika former av kapacitetsbyggande insatser till medlemsstater som står under ett högt migrationstryck. Medlemsstaterna bör stödja varandra i detta, särskilt eftersom en av grunderna för ett trovärdigt och hållbart gemensamt europeiskt asylsystem är att medlemsstaterna bygger upp tillräcklig kapacitet i de nationella asylsystemen. Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) bör spela en central roll vid samordningen av åtgärder för kapacitetsuppbyggnad.

För att öka möjligheten att söka skydd är det samtidigt viktigt att samtliga EU-medlemsstater tar ett större ansvar för vidarebosättning när det gäller flyktingar och skyddsbehövande i övrigt i samarbete med FN:s flyktingorgan, UNHCR. Regeringen kommer att verka för att alla EU-medlemsstater deltar i detta arbete.

Stockholm den 14 november 2014

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.