EU:s gemensamma position angående Kuba

Skriftlig fråga 2010/11:16 av Malm, Fredrik (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-10-22
Anmäld
2010-10-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-11-09
Svar anmält
2010-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga

2010/11:16 EU:s gemensamma position angående Kuba

av Fredrik Malm (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den spanska regeringen har klargjort en vilja att EU ska överge ”the common position” från 1996 angående Kuba.

Som argument nämns följande: Frikännandet av politiska samvetsfångar (som nu med sina fruar tvingats i exil), offentligt erkännande av förföljelser och trakasserier av homosexuella, offentligt erkännande av judarnas lidande och Israels rätt att existera samt öppnandet för ökad utländsk investering.

Inga av dessa reformer innebär dock ett seriöst åtagande för en demokratisering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Hur kommer utrikesministern att driva linjen att EU inte ska göra några eftergifter förrän Kuba visar en uppriktig vilja att inleda en demokratisering?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:16 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 november

Svar på fråga

2010/11:16 EU:s gemensamma position angående Kuba

Utrikesminister Carl Bildt

Fredrik Malm har frågat hur jag som utrikesminister kommer att driva linjen att EU inte ska göra några eftergifter förrän Kuba visar en uppriktig vilja att inleda en demokratisering.

Sverige driver som enskilt land och tillsammans med övriga EU främjandet av mänskliga rättigheter och demokratisering av Kuba. Den gemensamma ståndpunkten från 1996 om Kuba slår fast att respekt för mänskliga rättigheter är en förutsättning för normaliserade relationer med EU.

Inom ramen för den gemensamma ståndpunkten har EU en resultatinriktad politisk dialog, handel och bistånd med Kuba. Vid de dialogmöten som har ägt rum på ministernivå har mänskliga rättigheter och demokratifrågor varit i fokus. EU står fast vid den gemensamma ståndpunkten från 1996 i alla dess delar, och det är på denna bas som en dialog också förs med det officiella Kuba.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.