EU:s gemensamma Kubapolitik

Skriftlig fråga 2004/05:2107 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-16
Besvarad
2005-08-30
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga 2004/05:2107

av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om EU:s gemensamma Kubapolitik

I januari 2005 beslöt EU:s utrikesministrar, inklusive Laila Freivalds, att lyfta de diplomatiska sanktionerna mot Kuba. Sanktionerna infördes som en konsekvens av de massarresteringar av oppositionella och journalister som genomfördes av regimen i mars 2003. Anledningen till hävandet, för övrigt ett resultat av massiv lobbying från den spanska socialistregeringen, var att söka förbättra situationen på Kuba genom "kritisk dialog", snarare än isolering. Den 14 juni beslutade samma utrikesministrar, trots starka protester från mänskliga rättighetsorganisationer, att hålla fast vid den nya gemensamma Kubapolitiken.

Situationen för mänskliga rättigheter på Kuba är dock fortsatt allvarlig och angreppen mot oppositionella pågår alltjämt. Av de 50 regimkritiker som fängslades efter fredliga demonstrationer, bara en månad efter EU-beslutet i juni, hålls 15 personer fortsatt frihetsberövade. De riskerar långa fängelsestraff för att de öppet ifrågasatt regimen. De fortsatta brotten mot mänskliga rättigheter på Kuba visar därmed att den mjukare EU-linjen, utan några som helst krav på motprestation, är totalt verkningslös.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att tillgodose att de 15 fångarna friges eller åtalas och ges rättvisa rättegångar, samt för att EU ska ompröva beslutet att lyfta de diplomatiska sanktionerna gentemot Kuba?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2107 besvarad av

den 30 augusti

Svar på fråga 2004/05:2107 om EU:s gemensamma Kubapolitik

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson undrar vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de arresteringar av oppositionella som gjordes i Kuba i juli samt för att EU ska ompröva beslutet att lyfta de diplomatiska sanktionerna gentemot Kuba.

Hävandet av EU:s så kallade juniåtgärder skedde i januari i år eftersom det visat sig att åtgärderna inte ledde till önskad effekt. Regeringen strävar efter att försöka ha en öppen dialog vilket dock inte är detsamma som att vi stöder regimen i landet eller delar dess värderingar. Att häva åtgärderna var ett beslut som fattades på EU-nivå och som stöddes av Sverige.

EU, genom ordförandelandet Storbritannien, markerade att gripanden av demonstranterna var oacceptabla genom uttalanden den 15 och 25 juli, där man både uttryckte sin oro över händelserna och krävde frisläppande av fångarna. Denna oro har även uttryckts via ordförandeskapet under flera samtal på hög politisk nivå.

Det stämmer att det varit en svår sommar för de oppositionella på Kuba. Samtidigt blir inhemska kritiska yttranden mot den kubanska regeringens politik allt vanligare. Sverige och EU fortsätter sin aktiva och kritiska dialog med olika segment av det kubanska samhället, i en strävan efter ett demokratiskt och pluralistiskt Kuba.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.