EU:s framtid

Skriftlig fråga 2017/18:36 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-22
Överlämnad
2017-09-25
Anmäld
2017-09-26
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

EU-kommissionen presenterade den 1 mars i år en vitbok om EU:s framtid där kommissionen redogör för fem alternativ för hur unionen kan utvecklas och förändras de kommande tio åren.

Vitboken har sedan följts upp med en rad diskussionsunderlag med olika idéer och förslag på några sakområden och tanken är att EU-27-kretsen ska landa i vad den tycker vid stats- och regeringschefernas möte i december.

Fram tills nu har det varit väldigt tyst från regeringens sida om vad de anser om dessa förslag, och på frågor har regeringen svarat att den måste få mer tid att analysera detta. Regeringen har nu haft mer än sex månader på sig att fundera kring dessa scenarier och utvärdera vad man själv tycker i den mycket grundläggande frågan om den framtida utvecklingen av EU.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Vad anser statsrådet och regeringen i frågan om EU:s framtid, hur tänker statsrådet och regeringen driva sin linje i EU-kretsen och hur avser statsrådet och regeringen att förankra sin linje på hemmaplan?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:36 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:36 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M) EU:s framtid

Ulrika Karlsson har frågat mig vad regeringen anser i frågan om EU:s framtid, hur regeringen tänker driva sin linje i EU-kretsen och hur regeringen avser förankra sin linje på hemmaplan.

Det är viktigt att det förs en bred debatt om EU:s framtid. Regeringen deltar aktivt i diskussionen med målsättningen att unionen ska utvecklas.

För regeringen är det viktigt att fokusera på mervärdet av EU-samarbetet och att vi kan leverera i de frågor där människor förväntar sig politiska resultat. Därigenom kan vi också stärka förtroende för det europeiska samarbetet. Regeringen driver bland annat på för att EU-budgeten ska prioriteras om – genom mindre resurser till jordbruksstöd och för att istället satsa på åtgärder av gemensamt intresse och nytta som säkerhet, migration, konkurrenskraft, forskning och klimatomställning. Sverige var pådrivande i EU för att klimatavtalet i Paris skulle bli av. Sverige har varit pådrivande för att handelsavtalet med Kanada, CETA-avtalet, ska bli av. Hade det inte varit för Sverige så hade inte arbetet för att upprätthålla rättsstatens principer varit lika högt prioriterade i EU. Vi i Sverige har initierat och drivit på för genomförandet av EU:s globala strategi för utrikes- och säkerhetspolitik.

Kommissionens vitbok och diskussionsunderlag ger värdefulla ingångar i debatten om framtiden. Regeringen anser att framtidsdiskussionen bör ta avstamp i det faktiska innehållet i EU-politiken. De politiska sakfrågorna bör stå i fokus och de åtgärder som beslutas måste vara genomförbara. Möjligheterna att agera inom ramen för nuvarande fördrag bör uttömmas innan behov av fördragsändringar diskuteras. Sverige delar och driver denna syn tillsammans med flera medlemsländer.

Regeringen har informerat riksdagen om kommissionens framtidsunderlag i form av faktapromemorior och har haft överläggningar med två fackutskott rörande EMU-fördjupning och EU:s framtida finanser. Regeringen kommer inom ramen för gällande samrådsformer att återkomma till riksdagen under frågornas fortsatta behandling.

Som en del av ett bredare arbete med att stärka delaktighet, kunskap och engagemang vad gäller EU-arbetet genomförs en dialog och ett förankringsarbete med det civila samhället och andra samhällsaktörer om EU:s framtid. Detta sker bland annat genom att regeringen bjuder in till EU-sakråd för att diskutera kommissionens vitbok med tillhörande diskussionsunderlag. Hittills har tre EU-sakråd hållits om kommissionens diskussionsunderlag om EU:s framtid vilka har bidragit till värdefull fördjupning och breddning av regeringens perspektiv inför de fortsatta diskussionerna. Ytterligare EU-sakråd om kommissionens diskussionspapper kommer att hållas under hösten.

Regeringen lägger stor vikt vid att det förs en bred diskussion i det svenska samhället om hur EU ska utvecklas de kommande åren. Ju fler som engagerar sig i debatten desto bättre.

Stockholm den 3 oktober 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.