EU:s förslag om copywright
Skriftlig fråga 2017/18:1564 av Eskil Erlandsson (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-07-03
- Överlämnad
- 2018-07-04
- Sista svarsdatum
- 2018-07-18
- Svarsdatum
- 2018-07-19
- Besvarad
- 2018-07-19
- Anmäld
- 2018-08-09
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Den digitala tidsåldern har ändrat hur vi tar till oss av kultur och nöjen. Därför är det bra att EU nu håller på att uppdatera lagstiftningen om upphovsrätt på den digitala inre marknaden (COM(2016) 593). Men det är viktigt att lagstiftningsförslaget inte påverkar yttrandefriheten på internet. Risken är annars att ett fritt internet, varierat utbud, möjligheter för nya artister och tekniska lösningar att etableras kommer i kläm.
Det finns ett antal problem med förslagen i artikel 13 och artikel 11 i lagförslaget. Till att börja med vill man tvinga plattformsägare, exempelvis sociala medieplattformar som Facebook och Twitter eller bloggar, att scanna allt material som laddas upp på de respektive plattformarna för att hitta eventuella brott mot upphovsrättsskydd. Om något slinker igenom kan upphovsrättsägarna stämma plattformens ägare. En internetmeme i en kommentarstråd kan vara tillräckligt. Med politiska medel vill man alltså tvinga privata företag att införa samma slags filter på internet som man kritiserar Kina för att använda, för att rensa bort innehåll som anses opassande.
Det andra omstridda förslaget innebär att det skulle införas en avgift för att länka till nyhetsartiklar. Tidningsutgivarna vill ha betalt när deras material sprids. Det är i sig inte märkligt men den här modellen, som i grund och botten gör URL-adresser till upphovsrättsmaterial, är inte rimlig. Centerpartiet har i Europaparlamentet kämpat mot de här förslagen från början och kommer att fortsätta göra så. Däremot är det oklart vad regeringen tycker om de två artiklarna och om den svenska regeringen över huvud taget bryr sig om de negativa konsekvenser för yttrandefriheten som uppstår om lagstiftningen går igenom.
Jag noterar att regeringen inte har sökt förhandlingsmandat i riksdagens EU-nämnd i denna fråga, utan endast informerat EU- nämnden om ärendets utveckling i stort.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:
På vilket sätt har statsrådet i förhandlingarna i rådet säkerställt att artiklarna 11 och 13 i förslaget till upphovsrätt på den digitala inre marknaden inte riskerar att inskränka yttrandefriheten på nätet?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1564 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Ju2018/03673/POL
Justitiedepartementet
Migrationsministern och biträdande justitieministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/2018:1564 av Eskil Erlandsson (C)
EU:s förslag om copyright
Eskil Erlandsson har frågat mig på vilket sätt jag i förhandlingarna i rådet säkerställt att artiklarna 11 och 13 i förslaget till upphovsrätt på den digitala inre marknaden inte riskerar att inskränka yttrandefriheten på nätet.
Jag vill först understryka att jag delar Eskil Erlandssons uppfattning att det är bra att upphovsrättslagstiftningen inom EU nu uppdateras och att det är viktigt att det görs utan att yttrandefriheten på internet påverkas. Det har varit en självklar utgångspunkt för Sverige i förhandlingarna i rådet och något som särskilt understrukits då regeringens handlingslinje – enligt gällande ordning – förankrats i näringsutskottet.
Det är också viktigt att framhålla att förhandlingarna fortfarande pågår. Det förslag som Europeiska kommissionen lade fram hösten 2016 och de förslag som diskuterats i Europaparlamentet skiljer sig från den kompromiss som rådet tidigare nått och som Sverige ställt sig bakom. Detta gäller inte minst artiklarna 11 och 13.
När det gäller artikel 11 har det för Sverige varit en självklar utgångspunkt att vi inte vill försämra möjligheterna att länka till material på internet. Den linjen har vi varit mycket tydliga med och den kompromiss som nåtts i rådet innebär att det inte ställs några krav på att införa en avgift för att länka till nyhetsartiklar.
När det gäller artikel 13 innebär den kompromiss som nåtts i rådet inte någon allmän skyldighet att hålla plattformar fria från upphovsrättsligt skyddat material. Det föreslås inte heller att något som i dag är lagligt ska bli olagligt. Det som föreslås är att vissa stora, vinstdrivande plattformar ska vidta rimliga åtgärder för att se till att just de verk som rättighetshavarna har anmält till dem kan identifieras. Syftet är inte i första hand att material ska tas bort, utan att rättighetshavarna ska kunna förhandla om ersättning för användningen.
Att plattformarna är med och tar ett ansvar för det material som finns tillgängligt hos dem är mycket angeläget för att svenska musikskapare och andra rättighetshavare ska kunna få rimligt betalt för sitt arbete. Samtidigt är det avgörande att regelverket är tydligt och balanserat också i förhållande till användares och plattformars intressen. Sverige kommer naturligtvis också under de fortsatta förhandlingarna verka för att säkerställa detta.
Nu avvaktar vi Europaparlamentets beslut om hur de vill att direktivet ska se ut. Därefter fortsätter förhandlingarna i syfte att institutionerna ska enas om en version.
Stockholm den 19 juli 2018
Heléne Fritzon
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.