Till innehåll på sidan

EU:s ekonomiska stöd för att förhindra mödradödlighet

Skriftlig fråga 2008/09:169 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-29
Anmäld
2008-10-29
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga

2008/09:169 EU:s ekonomiska stöd för att förhindra mödradödlighet

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Millenniemålen anger att fattigdomen ska halveras till 2015. Delmål 5 anger att mödradödligheten ska minskas. Men ingen avgörande minskning av mödradödligheten har skett. EU är i dag den största bidragsgivaren till utvecklingsländerna genom 64 procent av det internationella utvecklingsbiståndet. En studie av den tyska organisationen German Foundation for World Population (DSW) och den europeiska parlamentarikerorganisationen European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF) visar att stödet till familjeplanering och basal hälsovård till kvinnor och mödrar har minskat med 7,8 procent, vilket motsvarar ca 160 miljoner US-dollar. EU och enskilda länder är ansvariga. Konsekvensen är att 200 miljoner kvinnor söder om Sahara får fortsatt dålig tillgång till familjeplanering och att en av 16 kvinnor dör i samband med graviditet. Bedömare menar att om man också räknar in de barn som inte överlever på grund av bristande mödravård så blir antalet dödsfall då sju och en halv miljoner varje år. Att då minska biståndet som riktar sig mot mödradödligheten är hård könsdiskriminering.

Min fråga till statsrådet Gunilla Carlsson är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka andelen av EU biståndet som riktas för att minska mödradödligheten som anges i millenniemål 5?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:169 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:169 EU:s ekonomiska stöd för att förhindra mödradödlighet

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att öka andelen av EU-biståndet som riktas för att minska mödradödligheten som anges i millenniemål 5.

Jag håller helt med Carina Häggs bedömning om den mycket oroande situationen i utvecklingsländer när det gäller den fortsatt höga mödradödligheten.

I halvtid mot den tidpunkt då världens länder ska ha uppnått millenniemålen ser vi att de hälsorelaterade målen 4 (om barnadödlighet), 5 (om mödrahälsa) och 6 (om hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar) inte kommer att uppnås. Detta faktum har givetvis implikationer för utsikterna att uppnå de övriga millenniemålen, inte minst mål 3 om jämställdhet och ökad makt och inflytande för kvinnor.

I EU verkar regeringen aktivt för att andelen av gemenskapens bistånd som går till jämställdhet och att minska mödradödligheten ska öka. Dessa frågor finns med i förhandlingarna i EU och i Sveriges dialoger i EU:s institutioner och med andra medlemsstater.

Det är också viktigt att Sverige föregår med gott exempel och visar ledarskap genom att ta ytterligare initiativ i vårt bilaterala utvecklingssamarbete och i multilaterala sammanhang. Komplikationer i samband med graviditet och förlossning utgör en av de främsta orsakerna till kvinnors ohälsa och död. I många utvecklingsländer är också bristande tillgång till lagliga och säkra aborter en vanlig orsak till mödradödlighet. Det är  nödvändigt att ytterligare satsningar görs för att minska mödradödligheten och bidra till att fler länder kan uppfylla millenniemål 5 om förbättrad mödrahälsa.

Därför kommer regeringen nu att satsa ytterligare 100 miljoner kronor under 2009 för förbättrad mödrahälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Satsningen kan komma att innefatta organisationsstöd till bland annat UNFPA:s nya initiativ för bekämpning av mödradödlighet, global dialog och strategier i syfte att bidra till en förbättrad samordning av arbetet inom SRHR-området, kompetensutveckling samt stöd till kvinnliga nätverk för att fler kvinnor ska få tillgång till förlossnings- och mödravård.

I regeringens kommande policy för Sveriges internationella hiv- och aidsarbete utgörs centrala inslag av jämställdhetsperspektivet, kvinnors rättigheter och hälsosituation inklusive mödrahälsa samt kopplingar till SRHR.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.