Till innehåll på sidan

Europeiskt samarbete mot påverkansoperationer i medierna

Skriftlig fråga 2014/15:490 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-04
Överlämnad
2015-05-04
Anmäld
2015-05-05
Svarsdatum
2015-05-13
Sista svarsdatum
2015-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Frågan om påverkansoperationer diskuteras mycket i Sverige och agerande från EU har efterlysts.

I svar på en skriftlig fråga, 2014/15:181, om EU och rysk informationskrigföring uttalade regeringen bland annat:

EU:s svar på denna utveckling har hittills varit otillräckligt. Regeringen har därför konsekvent verkat för att EU:s institutioner bör förstärka sina insatser och ta en tydlig, ledande roll för att – tillsammans med medlemsstaterna – proaktivt sprida korrekt information om EU:s politik och dess bevekelsegrunder samt korrigera felaktigheter. Detta blev också utfallet av det extraordinära Rådet för utrikes frågor den 29 januari, som tydligt uppdrar åt EU:s höga representant att förstärka ansträngningarna för att förbättra EU:s strategiska kommunikation.

Nu finns en möjlighet för Sverige att aktivt delta i det arbetet. Enligt en artikel i nättidningen euobserver (https://euobserver.com/foreign/128352) vill EU:s utrikestjänst anställa en handfull ryskspråkiga "myth-busters" för att motverka rysk påverkan och propaganda i medierna. Detta är enligt medieuppgifter en del i en bredare ansats från EU:s sida.

Enligt artikeln finns inga medel avsatta på utrikestjänsten för detta utan de olika medlemsstaterna som bidrar kommer att betala kommunikationsexperternas lön.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Är denna insats något som ministern och den svenska regeringen har en politisk vilja att prioritera och delta aktivt i och därför avsätta medel till?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:490 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:490 av Sofia Arkelsten (M) Europeiskt samarbete mot påverkansoperationer i medierna

Sofia Arkelsten har frågat om regeringen har politisk vilja att prioritera, delta aktivt i och avsätta medel till EU:s insats för att motverka rysk påverkan och propaganda i medierna.

Det demokratiska samtalet är beroende av att medborgarnas tillgång till tillförlitlig och allsidig information kan säkras och att förutsättningar finns för fri och oberoende media att rapportera och granska. Mot denna bakgrund gav rådet för utrikes frågor den 29 januari i uppdrag till EU:s höga representant att förstärka EU:s arbete med att bättre nå ut med information om EU:s politik, att påtala felaktigheter i information som sprids samt att stödja oberoende media. Denna ansats bekräftades i slutsatserna från Europeiska rådet 19-20 mars.

Regeringen har framhållit att EU:s främsta svar på den ryska stats-maktens försök att med propaganda och desinformation påverka medierapportering bör ligga i ett starkt stöd till fri journalistik och oberoende massmedier. EU bör kunna öka sitt stöd på dessa områden ytterligare, vilket underströks i ett gemensamt uttalande med de nordiska och baltiska utrikesministrarna i Köpenhamn den 6 maj.

Regeringen följer noggrant den studie som European Endowment for Democracy – en organisation som Sverige bistår med kärnstöd – gör av ryskspråkiga medieinitiativ och är redo att ta ställning till ytterligare stöd när utfallet av studien presenteras. Regeringen är också beredd att överväga stöd till andra alternativ och initiativ med motsvarande syfte.

Sverige är även aktivt inom ramen för Nordiska ministerrådet för att utvidga det nordiska samarbetet med de baltiska länderna genom exempelvis projekt för kapacitetsuppbyggnad bland ryskspråkiga media och uppmuntran av samarbete mellan nordiska och baltiska public service-bolag.

Stockholm den 13 maj 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.