European Plan for Ukraine

Skriftlig fråga 2017/18:1154 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-05
Överlämnad
2018-04-06
Anmäld
2018-04-10
Svarsdatum
2018-04-18
Sista svarsdatum
2018-04-18
Besvarad
2018-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den ryska aggressionen mot Ukraina och Rysslands illegala annektering av Krim utmanar hela den europeiska säkerhetsordningen.

Sverige måste genom EU fortsätta att stötta Ukraina mot Ryssland och bidra till att hitta en fredlig lösning. Dessutom måste Sverige arbeta för en fortsatt stark satsning på Ukraina och de andra länderna inom det östliga partnerskapet. Genom ekonomiskt och politiskt stöd samt dialog kan vi främja en positiv utveckling i regionen.

I utbyte mot ett fördjupat samarbete med EU ska Ukraina och övriga länder i det östliga partnerskapet genomföra djuplodande samhällsreformer för att motverka institutionell korruption, öka insynen och oberoendet inom rättsväsendet samt vidta konkreta steg för att förbättra mänskliga rättigheter och stimulera ekonomisk tillväxt.

Att Ukraina och andra länder själva gör sina utrikespolitiska vägval är centralt för ett säkert och stabilt Europa. Med tanke på den prekära situationen i Ukraina i och med Rysslands agerande är det av yttersta vikt att utvecklingen i Ukraina går i rätt riktning. Detta gör att det är viktigt att också se över andra initiativ kring Ukraina så att landet utvecklas till en vital demokrati och marknadsekonomi.

Ett av dessa initiativ är European Plan for Ukraine. Bland initiativtagarna finns de två tidigare litauiska premiärministrarna Gediminas Kirkilas, Socialdemokraterna, och Andrius Kubilius, Fosterlandsförbundet. Syftet är att genom ett villkorat paket av investeringar och reformer förbättra den ekonomiska utvecklingen i Ukraina. För att kunna åstadkomma detta behöver Ukraina, enligt European Plan for Ukraine, tillsammans med internationella finansiella organisationer och givare skapa en institutionell investeringskapacitet i landet. Dessutom behövs en reformagenda som ett enhetligt EU, det internationella samfundet och finansiella institutioner står bakom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern och regeringen att agera, och i så fall på vilket sätt, för att få till stånd European Plan for Ukraine?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1154 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till ri

ksdagen


Svar på fråga 2017/18:1154 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
European Plan for Ukraine

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig om jag har för avsikt att agera för att förverkliga den s.k. European Plan for Ukraine, som föreslagits av två f.d. litauiska premiärministrar. Planen föreslår ett koordinerat och förstärkt stöd till investeringar i Ukraina, främst från multilaterala finansieringskällor.

Litauen och Sverige delar i stort synen på Ukraina och jag har bl.a. genomfört två gemensamma resor till Ukraina tillsammans med min litauiske kollega.

Sverige är en av de största och mest tongivande bilaterala givarna till Ukrainas reformprocess. Inom EU driver Sverige en aktiv linje för att upprätthålla EU:s engagemang för Ukraina, dels vad gäller konflikten med Ryssland, dels vad gäller Ukrainas reformer och samhällsomvandling. Den senare har EU-närmandet som främsta drivkraft, vilket vi anser ställer krav på EU:s engagemang för Ukrainas europeiska framtid.

Vi är noga med att påminna om att Ukrainas reformer ligger i hela Europas intresse och är av strategisk vikt för EU. Därför menar vi att politisk associering och ekonomisk integration måste stå i fokus för EU:s bilaterala relation till Ukraina. Genom associeringsavtalet EU-Ukraina – det mest långtgående sådant avtal EU har med något land – har båda sidor gjort tydliga åtaganden för att fördjupa dessa relationer.

Vad gäller Ukrainas reformer och EU-närmande finns samtidigt en rad utmaningar. Reformstödet kompliceras av den svaga kapaciteten hos ukrainska institutioner att tillgodogöra sig externt stöd. Det finns starka interna särintressen som ofta motsätter sig reformer i riktning mot mer transparens, konkurrens och demokratisering. Korruptionen är landets främsta samhällsproblem och en hämmande faktor som bromsar inte bara reformer, utan även investeringar. EU har redan fungerande institutioner med omfattande utlåning i form av Europeiska utvecklingsbanken och Europeiska investeringsbanken. Även privata företag avvaktar med sina investeringar i väntan på korruptionsåtgärder och på reformer som förbättrar rättssäkerheten och gör den offentliga förvaltningen mer transparent och effektiv.

Regeringen uppskattar initiativet och står bakom målen i den s.k. European Plan for Ukraine, men att tillföra ökat multilateralt finansieringsstöd till Ukraina är inte det mest prioriterade just nu. Ukrainas regering behöver ta itu med korruptionen och särintressen som bromsar reformer. Landet behöver också förbättra sin förmåga att ta emot och hantera stöd. Detta är ett tydligt ansvar som vilar på Ukrainas president, regering och parlament.

Stockholm den 18 april 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.