Europaväg 6

Skriftlig fråga 2006/07:438 av Plass, Maria (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-29
Besvarad
2007-01-12
Svar anmält
2007-01-16
Anmäld
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 december

Fråga

2006/07:438 Europaväg 6

av Maria Plass (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Den 20 december inträffade ett vägras av förödande omfattning på Europaväg 6 mellan Göteborg och Oslo. Det är med stor glädje vi noterat att händelsen inte krävt några dödsoffer och att skadorna på människor och materiel verkar relativt begränsade vad vi vet.

Vägen är ett av de mest belastade vägavsnitten i hela Sverige av tung trafik med över 15 000 fordon per dygn och utgör därmed en av de stora pulsådrorna i Sveriges och Norges infrastruktur.

Stoppet ställer redan till med stora problem. Blir det långvarigt kommer det att få allvarliga konsekvenser både för svensk och norsk ekonomi inte minst för de nordliga kommunerna i Bohuslän. Flera företag och näringsställen har redan varslat personal, och flera kommer det att bli. Det kostar redan Sverige flera miljoner om dagen så länge vägen är avstängd i förlorade intäkter, ökade kostnader och minskade skatteinkomster. Alternativa vägar runt olycksplatsen är dåliga med svag bärighet och riskerar med ökad trafik av framför allt buss och lastbil att haverera. Att sedan olycksrisken ökar väsentligt på de mindre vägarna är också olyckligt och kommer tyvärr att skörda offer innan den nya vägen är klar. Som om inte detta vore nog har även Bohusbanan drabbats av raset. Skulle avstängningen bli långvarig kommer det att få stora konsekvenser för Lysekils hamn och passagerartrafiken med tåg till norra Bohuslän. Därför är det en mycket viktig nationell fråga att få till stånd en bättre preliminär lösning för vägen, och en bra permanent lösning.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minimera de skadliga effekterna som avstängningen av Europaväg 6 medför?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:438 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 12 januari

Svar på frågorna

2006/07:438 Europaväg 6

2006/07:439 Europaväg 6

Statsrådet Åsa Torstensson

Maria Plass har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minimera de skadliga effekterna som avstängningen av Europaväg 6 medför.

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att i rimlig tid hitta en bra permanent lösning för Europaväg 6 och järnvägen.

Arbetet med att återställa E 6 är en mycket angelägen fråga för regeringen. Det omfattande ras som inträffade vid Munkedal i Bohuslän har orsakat stora materiella skador. Även företag i regionen har drabbats hårt.

Arbetet med att återställa E 6 har högsta prioritet hos Vägverket. En särskild projektgrupp har inrättats med ansvar för återställande av rasområdet. Stabilisering av slänterna har påbörjats under veckan. Vad som i övrigt måste göras för att säkra det avsnitt som rasat innan en ny vägbana anläggs beror på resultatet av de geotekniska undersökningar som nu genomförs. Dessa beräknas vara klara i slutet av januari. Därefter kan beslut fattas om hur vägen ska återuppbyggas. Enligt uppgift från Vägverket kan dock en provisorisk förbifart vid rasområdet söder om Munkedal stå klar i mars 2007 om inga bakslag inträffar under den fortsatta planeringen och själva återuppbyggnaden. 

Även Banverket avvaktar de geotekniska undersökningarna innan definitivt beslut kan fattas om hur Bohusbanan ska återställas. Mot bakgrund av vad som hittills framkommit bedömer Banverket dock att en ny järnvägsförbindelse förbi Småröd kan ha etablerats inom 1–4 månader.

Fram till dess att E 6 kan öppnas igen gör Vägverket allt som är möjligt för att minska skadeverkningarna på trafiken. Trafiken har letts om till andra vägar och omledningsvägnätet har besiktigats av geotekniker. Vägverket har även satt in extra färjeturer över Gullmarsfjorden.

Det är fortfarande oklart vad som utlöste raset. Vägverket har påbörjat en utredning om orsakerna till skredet. Vägverkets bedömning är att utredningen blir klar under andra halvåret 2007. Regeringen vill avvakta resultatet av denna utredning innan ett eventuellt beslut om åtgärder kan fattas. 

Det är viktigt att de riskanalyser som görs blir bättre. Vägverket och Banverket har sedan tidigare i uppdrag att redovisa vilka åtgärder verken vidtagit eller planerar att vidta för att bedöma och förebygga risker för erosion, ras och skred som kan påverka de statliga väg- och järnvägsnäten. Verken ska också översiktligt inventera befintligt relevant geologiskt och geotekniskt kunskapsunderlag samt vilken för infrastrukturen betydelsefull forskning och utveckling som pågår inom områdena erosion, ras och skred. Uppdraget ska genomföras i samråd med Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Statens geotekniska institut (SGI). Uppdraget ska redovisas till regeringen den 15 januari 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.