Europarådet

Skriftlig fråga 2008/09:461 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-07
Anmäld
2009-01-13
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga

2008/09:461 Europarådet

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

År 2009 högtidlighålls 60-årsdagen av Europarådets bildande. Dess stadga undertecknades den 5 maj 1949. Europakonventionen tillkom för att lagstadga FN:s universella deklaration om de mänskliga rättigheterna. Huvudmålet är att bevara och främja mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen. Och Europarådet har varit en förutsättning för avskaffandet av dödstraffet i Europas länder. Det kommande året ger förutsättningar för Sveriges regering att markera detta jubileum och för att rikta ambitioner mot framtiden och Europas utmaningar för att fortsätta att utveckla Europarådets viktiga arbete.

Min fråga till utrikesministern är vilka framtidsinriktade initiativ han har inplanerat för att högtidlighålla Europarådets bildande 1949.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:461 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:461 Europarådet

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka framtidsinriktade initiativ som jag har inplanerat för att högtidlighålla Europarådets bildande 1949.

Jag delar Carina Häggs uppfattning om den stora betydelse som Europarådet har och har haft för att bevara och främja mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen. Europakonventionen om mänskliga rättigheter ger en unik möjlighet för enskilda att få sin sak prövad i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Domar i Europadomstolen har genom åren lett till viktiga lagändringar i alla medlemsländer, också i vårt eget land, som stärkt skyddet för de mänskliga rättigheterna. Samtidigt är efterlevnaden i många avseenden fortfarande djupt otillfredsställande i flera av Europarådets medlemsländer. De bästa sättet att uppmärksamma jubileet är att stödja Europarådets verksamhet.

Det svenska ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté förra året ägde rum i tecknet av de kommande jubileerna: 60-årsjubileet av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som vi firade i slutet av förra året, Europarådets 60-årsjubileum och Europadomstolens 50-årsjubileum i år. Vi prioriterade aktiviteter med inriktning på Europarådets kärnområden, bland annat konferenser om nationella åtgärder för att stärka tillämpningen av Europakonventionen, om systematiskt arbete för mänskliga rättigheter, samt om barnets och funktionshindrades rättigheter. Tre av konferenserna ägde rum i Sverige. Vidare deltog vi i den europeiska dagen mot dödsstraff.

Europarådets arbete har särskild betydelse under det förestående svenska ordförandeskapet i EU. Efterlevnad av Europakonventionen har blivit ett villkor för medlemskap i EU. EU är en utomordentligt viktig samarbetspartner för Europarådet i samarbetet med de nya medlemsländerna i Östeuropa. EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och verksamheten inom Europarådet bygger på samma fundamentala värden.

Inom Europarådet diskuteras nu en rad förslag till arrangemang kring 60-årsjubileet. Bland annat ska en ceremoni hållas i samband med ministermötet i Madrid den 12 maj, då en deklaration om resultaten av Europarådets arbete ska antas. Jag planerar att delta i detta möte. Det finns också förslag om en rad arrangemang i anslutning till den parlamentariska församlingen, och särskilt dess session i oktober. Från svensk sida strävar vi efter att ge dessa manifestationer ett så substantiellt innehåll som möjligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.