EU-toppmötet i Göteborg

Skriftlig fråga 2001/02:1575 av Flyborg, Eva (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-30
Besvarad
2002-09-17
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 augusti

Fråga 2001/02:1575

av Eva Flyborg (fp) till justitieminister Thomas Bodström om EU-toppmötet i Göteborg

Göteborg stod som värd vid det senaste EU-toppmötet. Mötet och staden drabbades tyvärr av de kringresande våldsverkare och huliganer som numera drabbar många större möten. Den extra kostnaden för bevakningen uppgick till minst 145 miljoner kronor, vilket man sökt ersättning för hos Rikspolisstyrelsen. 145 miljoner kronor utgör ca 10 % av polismyndighetens totala årsbudget. Vid senare överläggningar med polisledningen i Västra Götaland visar det sig dessutom att man nu även måste betala ränta på de lån man tvingats ta för att finansiera den extra kommenderingen. Totalt är man nu uppe i 157 miljoner kronor i extra utgifter för EU-kommenderingen. Det är enligt min mening orimligt att en myndighet som genomför den största kommenderingen någonsin med hjälp av poliser från hela Sverige själva bär kostnaderna för detta. Polisstyrelsen i Västra Götaland skrev i december till regeringen för att förklara det trängda läget och ärendet ligger nu hos Justitiedepartementet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern:

Avser justitieministern att medverka till att Västra Götaland får ersättning för denna merkostnad på 157 miljoner kronor?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1575 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 2001/02:1575 om EU-toppmötet i Göteborg

Justitieminister Thomas Bodström

Eva Flyborg har frågat mig om jag avser att medverka till att polismyndigheten i Västra Götaland får ersättning för den merkostnad på 157 miljoner kronor som de har haft med anledning av EU-toppmötet i Göteborg.

Jag är medveten om att situationen inom polisen är ansträngd på flera håll i landet, bl.a. i Västra Götaland. Av den anledningen satsar regeringen på polisen. För att stärka polisens arbete krävs det fler poliser och en fortsatt satsning på polisutbildning. 4 000 nya poliser ska därför utbildas under de kommande fyra åren.

Vi kan redan nu se effekterna av regeringens satsning på polisen genom att antalet poliser har börjat öka. Sedan årsskiftet har antalet poliser ökat med omkring 300.

Av polisväsendets budgetunderlag framgår att polisen, trots de satsningar som regeringen har gjort, bedömer att de har stora resursbehov under den kommande treårsperioden. Som jag har sagt tidigare kommer polisen att kompenseras för merkostnader som uppkom i samband med Göteborgsmötet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.