EU-sanktioner mot Kambodja

Skriftlig fråga 2017/18:153 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-24
Överlämnad
2017-10-25
Anmäld
2017-10-26
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-02
Besvarad
2017-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utvecklingen i Kambodja är dyster. I september fängslades den före detta oppositionsledaren Kem Sokha, och tillslagen mot oberoende medier är många. Hun Sens regering tycks göra allt för att stoppa ledande oppositionspolitiker inför valet nästa sommar. 

Nu har även oppositionspolitikern Mu Sochua flytt landet av rädsla för att fängslas av regeringsmakten. Sochua är vicepresident i oppositionspartiet CNRP men är nu i landsflykt på grund av sitt politiska engagemang. Hon uppmanar nu internationella aktörer att införa sanktioner gentemot regeringsmakten i Kambodja på grund av dess angrepp på demokratin. 

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att driva på att EU ska införa sanktioner mot Kambodja på grund av det ökade förtrycket mot oppositionspolitiker?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:153 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:153 av Birgitta Ohlsson (L) EU-sanktioner mot Kambodja

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag avser driva på för att EU ska införa sanktioner mot Kambodja på grund av det ökade förtrycket mot oppositionspolitiker.

Utvecklingen i Kambodja är djupt oroande. Gripandet och det efterföljande åtalet mot oppositionsledaren Kem Sokha är tyvärr bara ett exempel på hur opposition och medias handlingsutrymme inskränks i Kambodja. Förutom vice partiledaren Mu Sochua har hälften av oppositionspartiets parlamentariker lämnat landet. Regeringen har vidtagit steg för att helt upplösa oppositionspartiet. Kombinerat med andra repressiva åtgärder mot media och civilsamhällets organisationer begränsar detta allvarligt det demokratiska utrymmet inför att landet går till parlamentsval sommaren 2018.

Sverige och EU har markerat mot utvecklingen genom flera uttalanden. I samtal med företrädare för regeringen och regeringspartiet har Sverige och ambassaden understrukit vikten av att tillåta den politiska oppositionen och civilsamhällets aktörer att verka samt att tillåta fri media så att alla röster kan tillåtas att höras i landet. Vi agerar också gemensamt inom EU och med andra länder för att ge samstämmiga budskap, till exempel inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att vi är aktiva för att EU ska sätta ytterligare tryck på Kambodja att upphöra med förtrycket mot den politiska oppositionen, media och civilsamhällets organisationer.

Stockholm den 2 november 2017


Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.