EU och ministaterna i Europa

Skriftlig fråga 2009/10:3 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-16
Anmäld
2009-09-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-10-05
Svar anmält
2009-10-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga

2009/10:3 EU och ministaterna i Europa

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Europa inrymmer ett antal ”ministater” som i mycket är kvarlevor från Europa före nationalstatsbyggandet. Exempel på dessa är Monaco, Andorra, Liechtenstein och San Marino. Det finns också några gamla koloniala territorier som brittiska Gibraltar i Spanien, spanska Ceuta och Melilla i Marocko samt självstyrande områden med historiskt förflutet, exempelvis brittiska Kanalöarna (Jersey, Guernsey). Flera av dessa ministater har länge fungerat som skatteparadis samtidigt som de varit mer eller mindre integrerade i en angränsande nationalstat. De har också på de flesta områden velat ingå i Europeiska unionen och ta del av de fördelar denna innebär, inte minst i fråga om ekonomi och handel.

Ministerrådet borde aktualisera en övergripande diskussion om dessa enklavers relationer till EU och den nationalstat de ofta de facto är en del av. I ett Europa där gränserna rivs ned känns det märkligt att just dessa områdens historiska specialstatus vidmakthålles. Flera europeiska stater har långtgående regionalt självstyre av modernt och demokratiskt snitt, borde inte ministaterna kunna övergå i denna form? Den typ av inflytande som exempelvis fursten av Liechtenstein har över ministaten är både patriarkalt och föråldrat.

Avser utrikesministern att initiera en bred diskussion inom EU kring de europeiska ministaternas relation till EU och det gemensamma europeiska projektet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:3 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 oktober

Svar på fråga

2009/10:3 EU och ministaterna i Europa

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att initiera en bred diskussion inom EU kring de europeiska ministaternas relation till EU och det gemensamma europeiska projektet.

Svaret på frågan är nej. Något officiellt sådant steg avser jag inte att ta. Däremot är det naturligt att de frågeställningar som berörs belyses i den offentliga debatten i de olika europeiska länderna.

De stater som Ameer Sachet nämner har valt olika vägar i sin relation till EU. Även den konstitutionella statusen mellan länderna skiljer sig åt.

Det ankommer på varje stat, oavsett storlek, att själv bestämma utformningen av suveräniteten inom de ramar som folkrätten anger. Detsamma gäller även europeiska staters samverkan med EU. Vi kräver också av andra länder att de ska respektera Sveriges vägval.

Ameer Sachet framhåller i sin fråga att flera av de mindre staterna i Europa kan betecknas som skatteparadis. I detta sammanhang vill jag erinra om de pågående förhandlingarna mellan EU och Liechtenstein om utformningen av ett så kallat antibedrägeriavtal. Syftet är att bland annat skapa förutsättningar för ett informationsutbyte på skatteområdet mellan EU:s medlemsstater och Liechtenstein enligt internationellt vedertagna normer för att undvika skatteflykt och skatteundandragande. Förhandlingar om liknande avtal planeras mellan EU och i huvudsak de mindre europeiska staterna Andorra, Monaco och San Marino.

Utvecklingen på skatteområdet utgör ett exempel på ett allt närmare samarbete mellan EU och vissa mindre stater som står utanför unionen. På sikt talar mycket för att vi får ett alltmer integrerat Europa, oavsett att ländernas EU-status skiljer sig åt. Samarbetet och samarbetsformer mellan EU och europeiska stater som står utanför unionen kommer självfallet även i framtiden att stå på dagordningen i den europeiska diskussionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.