EU och ICPD + 15

Skriftlig fråga 2007/08:1519 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-05
Anmäld
2008-08-14
Besvarad
2008-08-19
Svar anmält
2008-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 augusti

Fråga

2007/08:1519 EU och ICPD + 15

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

År 2004 kunde EU samlas under holländskt ordförandeskap i starka rådslutsatser. Sedan dess har EU splittrats och försvagats samtidigt som FN:s befolkningsfond UNFPA, ansvarig för uppföljningen av Kairokonferensen, har mött hårt motstånd mot individens rätt och frihet att själv bestämma över sin sexualitet och reproduktion.

Kairokonferensens femtonde årsdag infaller under Sveriges ordförandeskap i EU under 2009. Den viktiga Kairodagordningen måste såväl lyftas upp som föras framåt. Implementering av Kairoagendan är angelägen. Men 15 år senare måste regeringen samtidigt ha ambitionen att ytterligare flytta fram positionerna för SRYR-frågorna. Sverige kan ta nya initiativ, medla, bygga allianser, isolera motståndare och anordna en regional och internationell konferens om handlingsprogrammets fortsättning. Europeiska ministerrådet bör anta ett tydligt språk i rådslutsatser. För att uppnå detta behöver specifika insatser identifieras för att tas inför det svenska ordförandeskapet.

Det är en besvikelse att regeringen inte tagit några initiativ. EU meddelar att det inte finns någon information om eventuella planer för ICPD + 15. Mer allmänt bedriver EU sitt arbete med sexuell och reproduktiv hälsa inom ramen för stödprogrammet Att investera i människor som har ett delmål om god hälsa för alla. Detta räcker inte, regeringen måste kraftfullt agera för ICPD + 15.

Min fråga till statsrådet Gunilla Carlsson är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att uppnå såväl ett starkt språk som nya initiativ i Europeiska ministerrådets rådslutsatser inför ICPD + 15?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1519 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 19 augusti

Svar på fråga

2007/08:1519 EU och ICPD + 15

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att uppnå såväl ett starkt språk som nya initiativ i Europeiska ministerrådets rådsslutsatser inför ICPD + 15.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är ett av Sveriges mest prioriterade områden i utrikes- och utvecklingspolitiken. Regeringen anser att respekt för de mänskliga rättigheterna som faller inom SRHR utgör en central förutsättning för att millenniemålen ska kunna uppnås. Vidare har Sverige nyttiga erfarenheter och ett särskilt kunnande om SRHR och kan därför ta en ledande roll i det internationella arbetet på området.

Sverige håller fast vid genomförandet av handlingsprogrammet från 1994 års FN-konferens i Kairo om befolkning och utveckling. Regeringen verkar därför kontinuerligt för att i globala sammanhang lyfta fram såväl Kairodagordningen som de svenska ståndpunkterna vad gäller SRHR som speglas i Sveriges internationella politik om sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter. Detta gäller inte minst i EU och FN.

Demokrati och mänskliga rättigheter liksom kvinnor och jämställdhet är två av regeringens prioriterade områden inom utvecklingspolitiken. SRHR ingår i dessa liksom främjandet av kvinnors och flickors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. SRHR är även del av kommissionens färdplan för jämställdhet som kommer upp för behandling under det svenska ordförandeskapet. I enlighet med dessa prioriteringar och regeringens ambition att öka genomslagskraften i det internationella arbetet med demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och jämställdhet i utvecklingsarbetet, fortsätter Sverige att driva svenska positioner inom SRHR i det europeiska samarbetet. Fokus i arbetet ligger på konkreta insatser för att implementera Kairodagordningen och inte på nya framförhandlade slutsatser. Regeringen anser att ett antagande av helt nya rådsslutsatser i den rådande internationella situationen riskerar bakslag snarare än att positionerna flyttas framåt inom det viktiga SRHR-området. Regeringen kommer också att fortsätta det normativa arbetet med långsiktiga, medvetna attitydförändringar tillsammans med såväl likasinnade parter som med andra parter som upplever att dessa frågor är känsliga, svåra och kontroversiella.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.