Till innehåll på sidan

EU och det internationella systemet för flyktingskydd

Skriftlig fråga 2005/06:305 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-04
Anmäld
2005-11-07
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga 2005/06:305 av Kalle Larsson (v) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

EU och det internationella systemet för flyktingskydd

Amnesty International har i ett öppet brev den 7 oktober 2005 till det brittiska ordförandeskapet för EU uttryckt en stark oro för att EU:s medlemsstater hotar integriteten i det internationella systemet för flyktingskydd. Organisationen pekar på händelsen natten mellan den 28 och 29 september när fem män dödades i samband med att de försökte klättra över taggtrådsstängslet vid den spanska enklaven Ceuta och den liknande händelsen den 6 oktober vid den andra enklaven, Mellila, då sex personer dödades enligt medieuppgifter. Amnesty anser att det råder föga tvivel om att det sätt på vilket ”kampen mot illegal invandring” förs riskerar att förstärka snarare än att minska problemen med irreguljär migration. Regionala skyddsprogram som kommissionen föreslagit är en fråga som väckts alldeles för tidigt enligt Amnesty. Man pekar på de stora problemen med mänskliga rättigheter i två av de utpekade länderna, Vitryssland och Moldavien. Ett annat utpekat land, Tanzania, vägrar att ge skydd åt flyktingar från de stora sjöarna. Risken är att den politiska stabiliteten i de utpekade länderna kommer att äventyras genom ett stort flyktingmottagande genom ett regionalt skyddsprogram genomfört av EU.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Barbro Holmberg:

Avser statsrådet att vid kommande rådsmöte om flykting- och asylfrågor motsätta sig genomförande av de regionala skyddsprogram som nu diskuteras?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:305 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:305 om EU och det internationella systemet för flyktingskydd

Statsrådet Barbro Holmberg

Kalle Larsson har frågat mig om jag, vid kommande rådsmöte om flykting- och asylfrågor, avser att motsätta mig genomförande av de regionala skyddsprogrammen.

Svaret på Kalle Larssons fråga är nej. Sverige välkomnar kommissionens meddelande om regionala skyddsprogram, som har utarbetats i nära samarbete med FN:s flyktingkommissarie. Även FN:s flyktingkommissarie har välkomnat kommissionens meddelande. Målsättningen är att öka tredjeländers skyddskapacitet och skapa förutsättningar, även för flyktingar utanför EU, för varaktiga lösningar. Vi har betonat vikten av att detta inte ska innebära att EU stjälper över en ytterligare börda på fattiga länder i ursprungs- och transitregioner. I övrigt har vi framhållit vikten av dialog och nära samarbete med de berörda länderna samt de internationella och andra organisationer som arbetar i området. Härtill kommer att programmen kan komma att öka antalet medlemsstater som deltar i program för vidarebosättning.

När det gäller genomförandet av pilotprogrammen i de specifika länder som kommissionen föreslår vill jag framhålla att kommissionen uppmanats av rådet för rättsliga och inrikes frågor att i slutet av november 2005 redovisa detaljerna i respektive pilotprogram. Det kommer därvid att finnas möjlighet att studera och säkerställa att programmen inte påverkar respektive lands politiska stabilitet. Beträffande Vitryssland är avsikten, med hänsyn till den politiska situationen, att endast ge stöd till lokalt arbetande frivilligorganisationer. Vad gäller Tanzania är det viktigt att påpeka att landet genom årtionden har härbärgerat den största flyktingpopulationen i Afrika. Tanzania har i allmänhet behandlat flyktingarna väl och det internationella samfundet gör en stor humanitär insats i landet.

Vi avser således inte att motsätta oss genomförande utan ser programmen, som utarbetas i nära samarbete med UNHCR, som ett mycket viktigt steg när det gäller att förstärka skyddskapacitet och främja varaktiga lösningar, däribland vidarebosättning, i transit- och ursprungsregioner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.