EU och Afrikanska unionen

Skriftlig fråga 2008/09:460 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-07
Anmäld
2009-01-13
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga

2008/09:460 EU och Afrikanska unionen

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den svenska Afrikapolitiken ska i ökad utsträckning uppmärksamma och stödja utveckling av kapacitet inom fred och säkerhet och på det ekonomiska och sociala fältet. Men det är oklart hur regeringen konkret stöder denna utveckling av AU:s kapacitet. Men vi har sett en snabb utveckling av Afrikanska unionen, AU. Denna mellanstatliga organisation som spänner över hela kontinenten har fått en allt viktigare roll för de afrikanska länderna. AU bör vara en självklar samverkanspartner till EU. AU har antagit viktiga dokument varav den afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter och den afrikanska stadgan för barnens rättigheter och välfärd tillhör de viktigaste. Bland institutionerna bör nämnas det panafrikanska parlamentet (PAP), som består av 265 ledamöter valda från samtliga medlemsländer, AU-kommissionen och freds- och säkerhetsrådet (PSC). Sverige kommer att under 2009 vara ordförandeland i EU och då finns utrymme för initiativ för att utveckla samverkan mellan EU och AU

Min fråga är på vilket sätt utrikesministern under Sveriges ordförandeskap i EU kommer att ta initiativ för att utveckla samverkan mellan EU och Afrikanska unionen, AU.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:460 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:460 EU och Afrikanska unionen

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig på vilket sätt jag under Sveriges ordförandeskap i EU kommer att ta initiativ för att utveckla samverkan mellan EU och Afrikanska unionen, AU.

Inledningsvis vill jag nämna att regeringen är i färd med att ta fram en strategi för det regionala utvecklingssamarbetet i Afrika söder om Sahara. Samarbetet med AU kan förväntas få en framträdande plats i denna strategi liksom samverkan mellan AU/EU. Det kommer att bygga på det långvariga svenska stödet för att främja ett politiskt och ekonomiskt samarbete mellan Afrikas länder.

Samarbetet mellan EU och Afrika stärks genom den gemensamma EU-Afrika-strategi med aktionsplan som antogs i december 2007 vid toppmötet i Lissabon. Sverige var aktivt i arbetet med att ta fram denna strategi. Den bygger på ett ömsesidigt partnerskap och ägarskap och är ett uttryck för de förändringar som skett på respektive kontinent. I strategin beslutades om åtta partnerskap. Från svensk sida prioriteras klimat, fred och säkerhet, demokrati och MR samt handel, regional integration och infrastruktur. Vi arbetar också för jämställdhet genom samtliga partnerskap. Det blir ett viktigt svenskt åtagande under ordförandeskapet att se till att samtliga partnerskap fungerar och att planerade resultat uppnås i vart och ett av dessa. Sverige driver i partnerskapen EU:s centrala roll som institutionell systerorganisation till AU samtidigt som vi inom EU-kretsen verkar för ökad effektivitet och transparens. Sverige har vidare varit pådrivande för att få en särskild EU-representant för relationerna mellan EU och AU med placering i Addis Abeba. Detta kontor har upprättats under 2008 och innebär rejält för­bättrade förutsättningar för att stärka samarbetet mellan EU och AU. Den särskilda dialog om de mänskliga rättigheterna EU och AU upprättade i anslutning till Lissabontoppmötet ger ett mycket värdefullt forum att både driva gemensamma frågor på området och uppmärksamma frågor av vikt för EU.

På bilateral bas ger Sverige ett omfattande stöd till AU. Det är ett stöd som följer AU:s egen agenda och som alltmer rör sig mot program, budget och strategiorienterat stöd. Det sker i nära samverkan med EU, andra givarländer och AU.

Dialog med ledande afrikanska aktörer utgör en viktig komponent i samarbetet. För svenskt del kommer det bland annat att bli viktigt att lyfta fram klimatfrågorna inför Köpenhamnsmötet i december 2009. Fred och säkerhet blir också viktiga frågor att lyfta fram när vi träffar våra afrikanska partners.

Jag vill passa på att informera om att kabinettssekreterare Frank Belfrage kommer att närvara i Addis Abeba under det utrikesministermöte som i slutet av januari föregår AU-toppmötet i början av februari 2009. Detta kommer att ge rika möjligheter till samtal med viktiga aktörer.

Avslutningsvis vill jag försäkra om att Sverige kommer att utnyttja det svenska ordförandeskapet för att på bästa möjliga sätt bygga vidare på och utveckla samverkan mellan EU och AU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.