EU-kritiska tidningar

Skriftlig fråga 2000/01:1388 av Ryttar, Bengt-Ola (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-13
Besvarad
2001-06-25
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2000/01:1388

av Bengt-Ola Ryttar (s) till utrikesminister Anna Lindh om EU-kritiska tidningar

Under ordförandeskapshalvåret har regeringen lagt sig vinn om att upprätthålla en dialog med landets EU-kritiker. Detta är bra och uppskattas av den EU-kritiska rörelsen. Men inför toppmötet har det blivit problem med pressackrediteringen av företrädarna för EU-kritiska tidningar.

Nyhetsbrevet Sverige ut ur EU och Insikt (utges av Centernej till EU) har ansökt om pressackreditering till EU-toppmötet i Göteborg. Dessa tidningar har kommit ut i fyra respektive sju år.

UD svarar inte. När de ringer och begär skriftligt besked nekas de det. När de mejlar blir svaret att de kan ringa ett nummer där ingen svarar eller att de är upptagna inför toppmötet.

Jag anser det vara viktigt att UD inte blandar ihop seriösa EU-kritiker med aggressiva demonstranter, som inte ens är EU-kritiker.

Jag anser också att UD:s hantering av ackrediteringen bör stå i överensstämmelse med regeringens uttalade öppenhet gentemot den EU-kritiska rörelsen. UD:s agerande kan tolkas som rädsla för att ge skriftligt besked i frågan.

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att även seriösa EU-kritiska tidningar ska bli ackrediterade på rimliga villkor?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1388 besvarad av

den 21 juni

Svar på fråga 2000/01:1388 om EU-kritiska tidningar

Utrikesminister Anna Lindh

Mot bakgrund av att representanter för nyhetsbrevet Sverige ut ur EU och Insikt (utgivet av Centernej till EU) fått avslag på sina ackrediteringsansökningar till Europeiska rådets möte i Göteborg har Bengt-Ola Ryttar till mig ställt en fråga om ackreditering av EU-kritiska tidningar till Europeiska rådets möte i Göteborg.

Villkor för medieackreditering är generellt ett presskort eller intyg från chefredaktör/redaktionschef av vilket ska framgå att den sökande har ett uppdrag att för nyhetsföretagets räkning rapportera från mötet.

De aktuella personer från nyhetsbrevet Sverige ut ur EU och Insikt som ansökt om men inte beviljats ackreditering till Europeiska rådets möte har saknat presskort och intyg från nyhetsföretaget. De har även uppgivit att deras medverkan som skribenter i nyhetsbevakningen endast sker på fritiden. De har sålunda inte uppfyllt de formella kriterierna för ackreditering. En journalist för Insikt med giltigt presskort har erhållit ackreditering.

Till Europeiska rådets möte samt toppmötet EU@USA har 2 993 personer ansökt om medieackreditering. Samtliga journalister som inom stipulerad tid ansökt om ackreditering och beviljats sådan har erhållit skriftligt besked om detta.

Telefonlinjerna till medieackrediteringen har dagarna före och under mötena varit hårt belastade, samtidigt som personalen har handlagt löpande ackrediteringsärenden, vilket medfört väntetider. Skriftliga svar på avslag på ackrediteringsansökan har inte kunnat utfärdas under dessa dagar.

2 092 svenska och utländska journalister deltog i och arbetade i mediecentret under toppmötet i Göteborg. Jag kan försäkra att UD:s hantering av medieackrediteringen självfallet har stått i överensstämmelse med regeringens uttalade öppenhet gentemot den EU-kritiska rörelsen. Enskilda journalisters eller mediers inställning till EU har givetvis inte haft någon som helst betydelse för ackreditering.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.