EU-kommissionen

Skriftlig fråga 2003/04:755 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-13
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:755

av Hans Backman (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om EU-kommissionen

EU-kommissionens rapport, som nyligen presenterades av EU-kommissionens ordförande Romano Prodi, noterar att övergången till en kunskapsbaserad ekonomi i Sverige inte givit full utdelning i form av ökad produktivitet.

Kommissionen anser bland annat att konkurrensen är bristfällig inom livsmedelsindustrin, vilket lett till för höga priser.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av EU-kommissionens rapport?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:755 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:755 om EU-kommissionen

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Hans Backman har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder med anledning av den rapport som nyligen har presenterats av EU-kommissionen. I rapporten noteras att övergången till en kunskapsbaserad ekonomi i Sverige inte givit full utdelning i form av ökad produktivitet. Kommissionen anser bland annat att konkurrensen är bristfällig inom livsmedelsindustrin, vilket lett till för höga priser.

I kommissionens rapport (ECFIN/392/03) noteras bland annat att de svenska priserna generellt är höga inom EU. I rapporten refereras också till den svenska regeringen som har konstaterat att konkurrensen är svag inom livsmedelsindustrin. Kommissionen rapporterar vidare att en etablering av en utländsk dagligvarukedja under 2003 torde komma att pressa de svenska livsmedelspriserna. Dessutom nämns den parlamentariskt sammansatta kommittén som tillsatts för att se över plan- och bygglagstiftningen (PBL).

Livsmedelsindustrin i Sverige är mångfasetterad med företag i alla storleksklasser från små lokala företag till internationellt verksamma och mycket stora livsmedelskoncerner. EU:s inre marknad ger konsumenterna ett ökat utbud av varor och tjänster och förutsättningar att få en press på priserna.

Livsmedelspriserna har de senaste tio åren ökat mindre än den allmänna prisnivån. Även om utvecklingen går åt rätt håll har Sverige fortfarande relativt höga matpriser. Anledningen till att livsmedelspriserna ökat mindre än den allmänna prisnivån kan till stor del spåras i den skärpta konkurrensen. Trots detta är koncentrationsgraden i den svenska livsmedelsindustrin fortsatt hög.

Beträffande dagligvaruhandeln så kännetecknas den i Sverige av en stark koncentration med tre dominerande block med integrerad parti- och detaljhandel. Utvecklingen går alltmer mot bland annat stormarknader, lågprisbutiker och satsningar på egna varumärken. Den utländska konkurrensen har genom en ökad fokusering på lågpris gjort att även den svenska handeln under senare år öppnat lågprisbutiker.

De åtgärder som regeringen har vidtagit och tänker vidta kommer tillsammans med den utveckling som för närvarande sker på marknaden, med en ökad konkurrens från bland annat utländska aktörer, att främja lägre livsmedelspriser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.