EU-kommissionen

Skriftlig fråga 2003/04:753 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-13
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:753

av Hans Backman (fp) till socialminister Lars Engqvist om EU-kommissionen

EU-kommissionens rapport, som nyligen presenterades av EU-kommissionens ordförande Romano Prodi, noterar att övergången till en kunskapsbaserad ekonomi i Sverige inte givit full utdelning i form av ökad produktivitet.

Kommissionen vill därför bland annat se en ökad konkurrens inom den offentliga sektorns verksamhetsområden i Sverige. I rapporten konstateras bland annat att bara 10 % av institutioner för äldrevård i Sverige sköts av privata företag.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av EU-kommissionens rapport?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:753 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:753 om EU-kommissionen

Socialminister Lars Engqvist

Hans Backman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av EU-kommissionens rapport, som nyligen presenterades av kommissionens ordförande Romano Prodi. I rapporten noteras enligt frågeställaren bland annat att övergången till kunskapsbaserad ekonomi i Sverige inte givit full utdelning i form av ökad produktivitet. Kommissionen vill därför bland annat se ökad konkurrens inom den offentliga sektorns verksamhetsområden i Sverige. I rapporten konstateras bland annat att bara 10 % av institutioner för äldrevård i Sverige sköts av privata företag.

Under 1990-talet skedde i Sverige en kraftig ökning av offentligt finansierad äldreomsorg utförd av privata entreprenörer, inom såväl ordinärt som särskilt boende. År 1999 fick ca 10 % av äldreomsorgsmottagarna hjälp från privata vårdgivare. Det är framför allt i storstäder, förortskommuner och större städer som privata entreprenörer anlitas. Än mer vanligt är att kommuner upphandlar enstaka tjänster från privata företag, till exempel plats i särskilt boende i annan kommun. I nästan hälften av landets äldreomsorgsförvaltningar förekom år 1999 köp av enstaka platser. Under senare år har också alltfler kommuner börjat utveckla olika former av så kallade kundvalssystem inom äldreomsorgen.

Socialstyrelsen följer utvecklingen och har genomfört flera kartläggningar av konkurrensutsättningen inom äldreomsorgen. Det saknas dock en fördjupad analys av erfarenheter och en samlad bild av kunskapsläget. Regeringen beslutade därför den 16 april 2003 att uppdra åt Socialstyrelsen att genomföra en förnyad kartläggning. Lokala erfarenheter och utvärderingar ska dokumenteras för att om möjligt ge svar på frågan om det finns några kvalitetsskillnader mellan den vård och omsorg om äldre som utförs av kommuner jämfört med den verksamhet som bedrivs av privata utförare. Särskild uppmärksamhet ska riktas mot brukarna och deras upplevelse av kvalitet inom äldreomsorgen. Kostnadsutvecklingen inom äldreomsorgen samt hur denna har påverkats av konkurrensutsättningen ska belysas och eventuella kunskapsluckor ska identifieras och redovisas. Uppdraget innefattar konkurrensutsättning i alla dess former, till exempel entreprenadverksamhet, köp av enstaka platser och kundvalssystem.

Socialstyrelsen ska senast den 27 februari 2004 lämna en redovisning avseende uppdragets första del och senast den 30 juni 2004 lämna en redovisning avseende dess andra, mer kvalitativa, del.

Jag kan dock, med stöd av underhanduppgifter från Socialstyrelsen, konstatera att år 2002 hade närmare en tredjedel (ca 30 %) av landets kommuner lagt ut viss verksamhet på entreprenad. Av alla äldre som år 2002 bodde i särskilda boendeformer, det vill säga vad som i frågan benämns "institutioner för äldrevård", fick hela 13 % sin vård och omsorg i enskild regi. Detta är en kraftig ökning jämfört med år 1995 då andelen var ca 8 %. Även hemtjänsten drivs i ökande omfattning i enskild regi. År 2002 gällde detta för 8,5 % av brukarna jämfört med ca 4 % år 1995.

Jag vill särskilt framhålla att det är kommunerna själva som avgör vilka verksamheter man vill lägga ut på entreprenad och vilka villkor som ska gälla vid upphandlingen. Detta innebär att i upphandlingar runtom i landet deltar självklart fler privata entreprenörer än det antal som slutgiltigt kommer fram till ett avslut med kommunen.

Av särskild vikt, inte minst i ett EU-perspektiv, är det faktum att myndighetsutövningen alltid ligger kvar på den enskilda kommunen/uppdragsgivaren. Kommunernas yttersta ansvar ska dels värna den enskilde brukarens lagstadgade rättigheter, dels säkerställa ett effektivt utnyttjande av den offentligt finansierade vården och omsorgen. Några särskilda åtgärder med anledning av EU-kommissionens rapport är inte aktuella.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.