Till innehåll på sidan

EU-initiativ mot desinformation och utländsk påverkan på demokratin

Skriftlig fråga 2023/24:934 av Matilda Ernkrans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-23
Överlämnad
2024-05-24
Anmäld
2024-05-27
Svarsdatum
2024-06-05
Sista svarsdatum
2024-06-05
Besvarad
2024-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

Inför mötet med EU-ministrarna den 21 maj tog Tyskland, Frankrike och Polen ett gemensamt initiativ till en deklaration för ett stärkt arbete mot desinformation och utländsk påverkan på demokratin. 16 EU-länder skrev under initiativet, däribland Danmark. 

I en tid när både yttre och inre krafter under falsk flagg och många gånger i hemlighet försöker vrida det politiska samtalet och påverka både svensk och europeisk demokrati är det väldigt märkligt att Sveriges regering avstår från att stödja det initiativet. 

Vi är veckor ifrån ett av de viktigaste EU-valen på länge, där hotet om desinformation och utländsk påverkan är större än någonsin. 

 Vi borde ta varje möjlighet att tillsammans med andra ta kampen mot de krafter som vill splittra och söndra vår demokratiska ordning.

 

Jag vill därför fråga statsrådet Jessika Roswall:

 

Varför valde Sveriges regering att inte skriva under deklarationen? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:934 besvarad av Statsrådet Jessika Roswall (M)

Svar på fråga 2023/24:934 EU-initiativ mot desinformation och utländsk påverkan på demokratin

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

Svar på fråga 2023/24:934 av Matilda Ernkrans (S) 

EU-initiativ mot desinformation och utländsk påverkan på demokratin

Matilda Ernkrans har frågat mig varför Sveriges regering valde att inte skriva under deklarationen för ett stärkt arbete mot desinformation och utländsk påverkan på demokratin.

I januari 2024 presenterade det belgiska ordförandeskapet ett förslag till rådsslutsatser om demokratisk resiliens. Rådsslutsatserna har förhandlats vid flera mötestillfällen i den övergripande arbetsgruppen för förstärkning av motståndskraft och motverkande av hybridhot. Vid Allmänna rådets möte den 21 maj kunde rådsslutsatserna antas som A-punkt, då samtliga medlemsstater, inklusive Sverige, röstade ja. Rådsslutsatserna faller under statsrådets Bohlins ansvarsområde.

Utöver dessa slutsatser, som hela rådet står bakom, presenterade Frankrike, Tyskland och Polen kort inpå mötet i Allmänna rådet, en deklaration om demokratisk resiliens. Regeringen välkomnar att EU arbetar aktivt mot otillbörlig informationspåverkan, inklusive desinformation och utländsk påverkan på demokratin, och stöder andemeningen i deklarationen. Eftersom deklarationen innehöll förslag på nya åtgärder, bland annat inrättande av nya EU-strukturer och nya kostnader för EU:s budget, gjorde regeringen bedömningen att den inte kunde ställa sig bakom deklarationen utan vidare analys.

Stockholm den 5 juni 2024

Jessika Roswall

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.