EU-förbud mot jakt

Skriftlig fråga 2020/21:416 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-10
Överlämnad
2020-11-11
Anmäld
2020-11-12
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I EU:s strategi för biologisk mångfald vill EU-kommissionen att 10 procent av all mark och alla hav ska vara strikt skyddade, vilket i sammanhanget innebär att varken jakt eller fiske får bedrivas enligt förslaget. Därmed likställer EU-kommissionen jakt och fiske med bland annat gruvdrift, som inte heller ska tillåtas i områden som är strikt skyddade.

Nu har medlemsländerna möjlighet att lämna synpunkter på EU-kommissionens förslag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kan statsrådet garantera att regeringen kommer att verka för att det inte blir ett förbud mot att bedriva fiske och jakt på 10 procent av all mark och alla hav i Sverige? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:416 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:416 av John Widegren (M)
EU-förbud mot jakt

John Widegren frågat landsbygdsministern om statsrådet kan garantera att regeringen kommer att verka för att det inte blir ett förbud mot att bedriva fiske och jakt på 10 procent av all mark och alla hav i Sverige.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bakgrunden till frågan är att det i EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 anges bl.a. att minst 30 procent av EU:s landyta ska rättsligt skyddas och att strikt skydda minst en tredjedel av dessa områden. Målet avser EU som helhet.

Regeringen har sedan EU-kommissionen presenterade strategin i våras arbetat aktivt med frågan om utformning av målen om skydd vilket har redovisats i miljö- och jordbruksutskottet samt i EU-nämnden.

EU:s miljöministrar beslutade den 23 oktober 2020 att anta rådslutsatser och ställa sig bakom målen om skydd i strategin. Av rådsslutsatserna framgår bl.a. att genomförandet av målen kräver ett samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna för utveckling av en gemensam förståelse för definitionen av strikt skydd. Rådsslutsatserna betonar att ett striktare skydd kan tillåta mänskliga aktiviteter som är i överensstämmelse med bevarandemålen för skyddet.

Sverige röstade i EU:s miljöråd för att anta rådsslutsatserna. Den svenska ståndpunkten, som förankrades i EU-nämnden den 16 oktober 2020 var att Sverige ser rådsslutsatserna om biologisk mångfald som ett viktigt steg i EU:s arbete för att bromsa förlusten av biologisk mångfald och ta vara på naturens tjänster. Ståndpunkten var också att Sverige bl.a. anser att definitioner och kriterier för skyddade områden ska tas fram i en process med deltagande från medlemsstaterna och att existerande nationella kategorier för skydd av natur ska respekteras.

Det är en lång svensk tradition att det i våra skyddade områden är möjligt att bedriva olika sorters aktiviteter som vandring, tältning, jakt och fiske som inte motverkar syftet med skyddsändamålet. I många av våra skyddade områden så bedrivs också en skötsel och förvaltning för att bevara områdenas värden för natur och friluftsliv.

Jag kan försäkra John Widegren att regeringen kommer arbeta aktivt för att bevara ovanstående traditioner och bevaka Sveriges intressen i den kommande processen med att genomföra EU:s strategi för biologisk mångfald.

Stockholm den 18 november 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.