Till innehåll på sidan

EU-beslut och åtgärder mot sjukdomar bland grisar

Skriftlig fråga 2020/21:1683 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-08
Överlämnad
2021-02-09
Anmäld
2021-02-10
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Utvecklingen av antibiotikaresistens hotar folkhälsan. Sverige ska arbeta i EU och globalt för en ansvarsfull antibiotikaanvändning, både bland människor och på djur, baserad på medicinska bedömningar. Inom ramen för januariavtalet har partierna enats om insatser på global nivå för att minska antibiotikaanvändningen.

Det är viktigt att fortsätta att förebygga och motverka utbredning av djursjukdomar i Sverige. Virussjukdomar som i dag inte existerar i Sverige, som till exempel PRRS-viruset (porcine reproductive and respiratory syndrome), måste hållas ute. Svenska grisbesättningar är fria från PRRS, men den är spridd hos stamgrisar i många länder.

Virussjukdomar kan leda till sekundära infektioner som behöver behandlas förebyggande med antibiotika. Vid import av levande djur krävs i dag negativ provtagning för PRRS innan djuret får komma in i landet. EU:s nya regler 2021 kan innebära att möjligheten att kräva provtagning kommer att försvinna. Länder med stor grisexport menar att provtagning för PRRS inte får hindra handel med grisar inom EU. Detta innebär att Sverige kommer hindras från att kräva provtagning vid införsel av grisar.

Sveriges åtgärder för förebygga utbrott av PRRS måste fortsätta. Det nationella kontrollprogrammet är den enskilt viktigaste åtgärden. Sverige bör även ta initiativ till förnyade förhandlingar kopplat till virussjukdomar som påverkar djurhälsa negativt och som i sin tur leder till ökad antibiotikaanvändning. Att förebygga utbrott av sjukdomar innebär att antibiotikaanvändningen begränsas.

Antibiotikabehandling ska vara individuell. Det får inte bli en slentrianmässig, etablerad metod för gruppbehandling av djurbesättningar. Friska djur behöver inte antibiotika.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att agera för att Sverige ska kunna fortsätta med förebyggande åtgärder, såsom provtagning, för att förhindra att smitta som PRRS kommer in i Sverige? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1683 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00423 Näringsdepartementet Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1683 av Nina Lundström (L)
EU-beslut och åtgärder mot sjukdomar bland grisar

Nina Lundström har frågat mig om jag avser att agera för att Sverige ska kunna fortsätta med förebyggande åtgärder, såsom provtagning, för att förhindra att smitta som PRRS kommer in i Sverige.

PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) är en virussjukdom som kan infektera grisar. PRRS är en svårbekämpad sjukdom då den är mycket smittsam och sjukdomen kan även orsaka följdsjukdomar som kräver antibiotikabehandling. Sverige är idag fritt från PRRS.

I mars 2016 antogs Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”). Förordningen ska i stora delar tillämpas från och med den 21 april 2021. Regeringen tillsatte i december 2018 en särskild utredare med uppdrag att se över och anpassa svensk lagstiftning till den nya EU-förordningen. Lagstiftningen ska säkerställa ett gott smittskydd och därigenom tillvarata djurskydds-, folkhälso- och miljöintressen samt produktionsekonomiska intressen. Utredningen lämnade sitt betänkande (SOU 2020:62) i november 2020 och det är nu på remiss för synpunkter.

Den nya EU-förordningen innehåller direkt tillämpliga bestämmelser om hur olika kategorier av smittsamma djursjukdomar ska övervakas och bekämpas. Genom förordningen begränsas också vilka ytterligare krav som medlemsstaterna får ställa i nationell lagstiftning för att hantera olika smittsamma djursjukdomar. Till följd av den nya förordningen kan Sverige inte fortsätta tillämpa de införselbestämmelser avseende PRRS som finns idag.

Det finns däremot fortsatt utrymme för bekämpning av PRRS inom landet och Statens jordbruksverk arbetar, tillsammans med Statens veterinär-medicinska anstalt och näringen, intensivt för att ta fram nationella åtgärder som kan ersätta nuvarande bestämmelser och ge förutsättningar för ett gott smittskydd och förhindra spridning av PRRS bland svenska djur.

Jag och regeringen anser att det är mycket angeläget att vi fortsätter vårt arbete för en god djurhälsa och ansvarsfull antibiotikaanvändning, och jag följer det pågående arbetet noggrant.

Stockholm den 17 februari 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.