EU-beskattning

Skriftlig fråga 2020/21:475 av Johnny Skalin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den senaste tiden har det inom socialdemokratin höjts röster för att partiet bör förnya sin syn på internationell beskattning. Socialdemokratin har under en tid varit tydliga i europeiska sammanhang med att man står bakom den fundamentala positionen om nationell suveränitet. Det är en ståndpunkt som kan beskrivas som att den står kvar vid den inställning som deklarerats redan i 1809 års regeringsform: Det svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta utövas av Riksens ständer allena vid allmän riksdag.

Men debattörer inom Socialdemokraternas studentförbund har tillsammans med den kände ekonomen Thomas Piketty lyft fram synsättet att EU-beskattningen i stället bör vara ett verktyg för att åstadkomma minskade skillnader i samhället. (https://www.dn.se/debatt/eu-skatter-behovs-for-att-bryta-vaxande-ojamlikhet/)

Redan nu har vi sett hur EU-avgiften har höjts, detta samtidigt som rättsväsen, polis, sjukvård och hela kommunsektorn är väldigt tyngda ekonomiskt. Ändå tyder detta initiativ från S-studenter på att man är beredd att ålägga svenska skattebetalare ytterligare skattekostnader, på sikt kanske flera hundra miljarder kronor, till EU. Det kan se ut som att socialdemokratin i framtiden är öppen för att frikostigt skänka bort det nationella självbestämmandet över skattepolitiken.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Kommer ministern både nu och i framtiden att verka för att EU-beskattning inte ska införas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:475 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:475 av Johnny Skalin (SD)
EU-beskattning

Johnny Skalin har frågat mig om jag kommer att verka, både nu och i framtiden, för att det inte ska införas en EU-beskattning.

Jag kan inledningsvis konstatera att EU i dagsläget inte har någon egen beskattningsrätt i medlemsstaterna. Det faller inom varje medlemsstats nationella kompetens att ta ut skatt och använda skatteintäkter på ett för det egna landet lämpligt sätt.

Medlemsstaternas möjligheter att införa och behålla egna nationella skatteregler är en mycket viktig princip som regeringen anser måste värnas. Den nationella kompetensen är central för legitimiteten i Sveriges skattessystem. Regeringen är därför emot att befogenheter på skatteområdet flyttas från medlemsstaterna till EU och har inte för avsikt att ändra uppfattning i frågan.

Stockholm den 24 november 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.