Ett Sverige i framkant

Skriftlig fråga 2020/21:785 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-30
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Utvecklingen i Sverige går åt fel håll vad gäller företagens FoU-investeringar. Minskade FoU-investeringar leder ofrånkomligen till urholkad forskningskvalitet.

För att företag ska välja att investera i forskning krävs långsiktiga reformer för ett gynnsamt forsknings- och näringsklimat. Det går inte att leva på gamla meriter.

Vad kan Sverige och den svenska politiken lära? Det viktigaste är förståelsen för vad som bygger vårt välstånd. Det är inte en naturlag att företagen ska investera i FoU i Sverige. För att klara detta krävs långsiktiga reformer för ett gynnsamt forsknings- och näringsklimat. Vi måste vara på tårna. Det går inte att leva på gamla meriter.

Under de senaste 20 åren har företagens FoU-investeringar, mätt som andel av bnp, sjunkit med en tredjedel. Det motsvarar 30 miljarder i förlorade investeringar om året. Forskningskvaliteten på universitet har också hamnat på efterkälken. Sverige tillhör inte längre tätgruppen av länder som USA, Danmark och Singapore. Forskningspolitiken har länge premierat kvantitet framför kvalitet.

Erfarenheter från länder där näringslivets FoU-investeringar ökar visar att investeringar i utbildning och forskning spelar roll för landets välståndsutveckling. Det avgör tveklöst ett lands välståndsutveckling. Sverige är inte immunt mot de långsiktiga konsekvenserna av minskade investeringar i forskning och utveckling. För detta är regeringens inställning och initiativ av avgörande betydelse.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder anser ministern är viktiga för regeringen att vidta för att vända den nedåtgående spiralen avseende FoU-investeringar i syfte att Sverige åter ska bli ledande inom forskning och utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:785 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:785 av Margareta Cederfelt (M)
Ett Sverige i framkant

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag anser är viktiga för regeringen att vidta för att vända den nedåtgående spiralen avseende FoU-investeringar i syfte att Sverige åter ska bli ledande inom forskning och utveckling.

Sverige rankas återkommande som ett av världens främsta innovationsländer. I exempelvis European Innovation Scoreboard har Sverige rankats högst fyra år i rad. Sveriges framgång som innovationsledande land ligger i att vi är en kunskapsnation och att vi är närvarande på globala marknader, men också vår tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Innovationskraften är nödvändig för att Sverige ska kunna möta våra samhällsutmaningar. Sverige ses som ett föregångsland och blir kontaktat av länder som vill lära av vårt innovationssystem och vår samverkan.

Nyligen publicerad statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att näringslivets utgifter för egen forskning och utveckling (FoU) uppgick till 122,7 miljarder kronor 2019. Det innebär att utgifterna beräknas ha ökat med 6,1 miljarder kronor i fasta priser från 2017 till 2019. Det innebär även att trenden av ökningar i FoU-utgifter som inleddes 2013 fortsätter. Därutöver visar SCB:s data att näringslivets FoU-utgifter som andel av BNP för 2019 uppskattas till 2,44 procent, vilket är den högsta andelen sedan tidsseriens start 2007. I spåren av spridningen av covid-19 finns en risk för minskning av den privata finansieringen i forskning och utveckling.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2021 aviserat att de statliga anslagen avseende forskning och innovation höjs med 3,4 miljarder kronor redan 2021. Förhoppningen är att dessa satsningar ska påverka nivån på näringslivets FoU-investeringar. Sveriges position som en ledande forsknings- och innovationsnation ska fortsätta att försvaras. Forskning och innovation skapar tillväxt och jobb.

Satsningar presenteras i den kommande forsknings- och innovationspropositionen. Regeringens ambition med dessa satsningar är att fortsätta investera i forskning och innovation, som kan hjälpa till att möta samhällets utmaningar och ökad omställningsförmåga, nyttiggörande av forskningsresultat, bidra till svenska näringslivets globala konkurrenskraft samt attrahera internationella investeringar.

Stockholm den 1 december 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.