Ett stärkt efterlevandeskydd

Skriftlig fråga 2020/21:527 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-17
Anmäld
2020-11-18
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Personal inom räddningstjänst, polis och Försvarsmakten löser samhällsviktiga insatser dygnet runt, året runt. De rycker in när det uppstår tillbud och olyckor i form av eldsvådor, trafikolyckor, skogsbränder, översvämningar och stormskador. De skyddar oss från främmande makt, inre hot och dolda hot. De löser svåra och farliga brott. Kort och gott så jobbar många dagligen med risk för sitt eget liv för att hjälpa oss andra. De har en lön som lämnar mycket i övrigt att önska, och de har i många fall ett akut behov av flera kollegor. När det värsta tänkbara inträffar, dödsfall i tjänsten, finns ett efterlevandeskydd som inte svarar upp mot den risk dessa människor tar. För att den efterlevande familjen ska kunna få det någorlunda ekonomiskt drägligt den första tiden efter ett dödsfall behövs alltför ofta insamlingar från kollegor och andra som bistår med ekonomisk hjälp.

Så ska det inte behöva vara; samhället ska ställa upp för de drabbade som har haft anhöriga som ställt upp för samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att stärka efterlevandeskyddet för personal inom Försvarsmakten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:527 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på fråga 2020/21:527 av Jörgen Berglund (M)

Ett stärkt efterlevandeskydd

Jörgen Berglund har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att stärka efterlevandeskyddet för personal inom Försvarsmakten.

Efterlevandeskydd är en integrerad del av svensk arbetsmarknad. Det regleras i författning, kollektivavtal och försäkringar med ett tydligt arbetsgivaransvar.

Försvarsmakten har som arbetsgivare ett ansvar för efterlevandeskyddet inom myndigheten. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten prövar om ersättning ska utgå genom arbetsskadeförsäkringen i socialförsäkringsbalken, som reglerar ersättning för begravningshjälp, egenlivränta, livränta till efterlevande, efterlevandepension och efterlevandestöd till barn. Statens tjänstepensionsverk prövar frågor om ersättning enligt statens tjänstegrupplivförsäkring och pensionsavtalet PA 16, som omfattar grundbelopp, barnbelopp, begravningshjälp och efterlevandepension. Vidare tillämpas avtalet om ersättning vid personskada (PSA) där PSA-nämnden, prövar frågor om ersättning. Dessutom prövar Kammarkollegiet om ersättning enligt Statens tjänstereseförsäkring kan ges till efterlevande vid dödsfall. Utöver detta har arbetstagare ofta egna försäkringar, via fackliga organisationer eller privat.

Anställd personal i Försvarsmakten som tjänstgör i internationell militär insats omfattas vidare av en statlig riskgaranti enligt förordningen (2010:651) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser. Totalförsvarspliktiga under grundutbildning och genomförande av repetitionsutbildning omfattas av rätt till begravningshjälp, försäkringsförmåner och statlig riskgaranti enligt förordningen (1995:239) om förmåner till totalförsvarspliktiga.

Det finns således ett regelverk till skydd för efterlevande till personal i Försvarsmakten.

Stockholm den 25 november 2020

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.