Ett säte för Europaparlamentet

Skriftlig fråga 2007/08:652 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-25
Anmäld
2008-01-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-02-07
Svar anmält
2008-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga

2007/08:652 Ett säte för Europaparlamentet

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

När EU:s nya fördrag förhandlades fram var det en viktig symbolfråga rörande Europaparlamentet som inte löstes, nämligen den i fördragen inskrivna pendlingen mellan Strasbourg och Bryssel. År 2000 uppskattades pendlingen kosta ca 200 miljoner euro årligen. Långtradarna som flyttar ledamöternas och tjänstemännens dokument utgör naturligtvis en onödig belastning på miljön. Kostnaderna handlar dessutom om EU:s och Europaparlamentets anseende bland medborgarna.

I juni 2006 uppvaktades den dåvarande statsministern av samtliga svenska parlamentsledamöter, i syfte att han skulle ta upp frågan med de andra stats- och regeringscheferna i EU. Ledamöterna skrev då: ”Det är lätt att förstå den symbolik som låg i att en gång besluta att Europarlamentet sammanträder i Strasbourg, där striderna mellan Tyskland och Frankrike böljat fram och åter och som omväxlande kommit att tillhöra båda länderna. Strasbourg kommer för all framtid att vara en viktig påminnelse om behovet av samarbete.” Samtidigt påpekade de: ”Det finns sannolikt ingenting som skadar Europasamarbetet – inte minst i nyare medlemsländer – så som flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg.”

Det är därför inte så märkligt att över en miljon namnunderskrifter har samlats in till stöd för att parlamentet endast ska ha ett säte: Bryssel. För att kompensera Frankrike och staden Strasbourg har tankar väckts om att grunda ett europeiskt universitet eller en europeisk science park i Strasbourg.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att under det svenska ordförandeskapet 2009 lyfta frågan om ett säte för Europaparlamentet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:652 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 7 februari

Svar på fråga

2007/08:652 Ett säte för Europaparlamentet

Statsrådet Cecilia Malmström

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd 2009 lyfta fram frågan om ett säte för Europaparlamentet.

Det är inte en bra lösning att Europaparlamentet har sitt säte på en plats men under längre tider sammanträder även på en annan. Den nuvarande ordningen är kostsam, opraktisk och inte minst negativ för bilden av EU.

Man ska dock komma ihåg att möjligheten att ändra på detta kräver en fördragsreform. För fördragsreform krävs en regeringskonferens, med medföljande krav på enhällighet bland medlemsstaterna. Utsikterna till att de 27 medlemsstaterna skulle kunna enas om att Europaparlamentet alltid ska sammanträda i Bryssel är dock i dag begränsade. Regeringen skulle dock gärna se en utveckling där dagens ordning förenklas eller avskaffas, och jag för samtal med andra länder för att se hur vi kan finna en långsiktig lösning.

Under ordförandeskapet i EU:s ministerråd hösten 2009 ska Sverige leda unionens arbete i ett antal viktiga frågor. Ordförandeskapet ger utrymme för egna prioriteringar, men ställer också höga krav på gott och resultatinriktat ledarskap i förhandlingar mellan de 27 medlemsländerna. Det ska också tilläggas att samtliga medlemsstater vid den tiden kommer att ha genomfört en process för att ratificera Lissabonfördraget, vilket innebär att tidpunkten för att aktualisera ytterligare ändringar av fördraget inte skulle vara väl vald. Mot den bakgrunden har regeringen inte för avsikt att driva frågor om fördragsändring under tiden för ordförandeskapet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.