Till innehåll på sidan

Ett samhällsekonomiskt perspektiv i Svenska kraftnäts arbete

Skriftlig fråga 2020/21:160 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-02
Överlämnad
2020-10-05
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Affärsverket svenska kraftnät hanterar inom ramen för sin verksamhet mycket stora samhällsekonomiska risker. Därmed är det helt centralt att affärsverkets riskhantering på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt styr underhållsåtgärder och investeringar inom affärsverkets eget område. Det behöver också finnas incitament på plats för övriga aktörer som gör att de samhällsekonomiska konsekvenserna av fel i kraftsystemet minimeras.

Det är grundläggande i Svenska kraftnäts uppdrag att säkerställa att kraftsystemet utvecklas så att överföringssystemet är kostnadseffektivt och driftssäkert. Detta innebär att affärsverket ansvarar för att den samhällsekonomiska risknivån i kraftsystemet är väl avvägd mot kostnaderna. Svenska kraftnät måste också kunna motivera att de åtgärder man vidtar är kostnadseffektiva ur ett systemperspektiv.

Då kraftsystemet omfattar produktion, distribution och användande av el är det inte alltid givet att den samhällsekonomiskt mest effektiva åtgärden för att avhjälpa en svaghet är en investering i transmissionsnätet, som är det som ingår i affärsverkets investeringsplan. Affärsverkets analyser måste således även inkludera åtgärder hos producenter, i region- och lokalnät samt hos elanvändarna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilket sätt tas samhällsekonomiska hänsyn i affärsverkets riskarbete, i affärsverkets planering av underhållsåtgärder samt i avvägningen mellan investeringar i transmissionsnätet och åtgärder hos övriga aktörer i kraftsystemet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:160 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2020/21:160 av Arman Teimouri (L)
Ett samhällsekonomiskt perspektiv i Svenska kraftnäts arbete

Arman Teimouri har frågat mig på vilket sätt tas samhällsekonomiska hänsyn i affärsverkets riskarbete, i affärsverkets planering av underhållsåtgärder samt i avvägningen mellan investeringar i transmissionsnätet och åtgärder hos övriga aktörer i kraftsystemet.

Enligt förordningen (2007:1119) med instruktion för Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) har Svenska kraftnät till uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem, sälja överföringskapacitet samt i övrigt bedriva verksamheter som är anknutna till kraftöverföringssystemet. Svenska kraftnät ska också bygga ut ett transmissionsnät för el i Sverige och förbindelser med elnät i andra länder baserat på samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar.

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen inkommit med en rapport som omfattar förslag på att fastställa riktlinjer för samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar vid byggande av överföringskapacitet för el. I regeringsuppdraget lyfts fram att det är viktigt att på lämpligt sätt ställa förstärkt överföringskapacitet mot alternativ såsom exempelvis energilager, produktionskapacitet etc. som eventuellt kan vara ett mer samhällsekonomiskt effektivt sätt att nå samma mål. Vidare anges i regeringsuppdraget att det bör dock poängteras att även om Svenska kraftnäts analys skulle visa på att en annan åtgärd, exempelvis förbättringar på efterfrågesidan, än nätutbyggnad är den bästa åtgärden i ett enskilt fall, så har Svenska kraftnät begränsat handlingsutrymme på grund av reglerna om åtskillnad mellan monopol och konkurrensutsatt verksamhet.

Energimarknadsinspektionens rapport har remitterats och bereds i regeringskansliet.

Stockholm den 14 oktober 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.