ett rättsövergrepp i Libyen

Skriftlig fråga 2004/05:996 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-02-17
Inlämnad
2005-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-03-08
Svar anmält
2005-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga 2004/05:996

av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds om ett rättsövergrepp i Libyen

Den 9 februari 1999 fängslade libyska myndigheter 23 bulgariska sjuksköterskor vid Al-Fatih-sjukhuset i Benghazi. Man höll sex av dem fullständigt isolerade från omvärlden i flera månader och släppte de andra. Sjuksköterskorna samt en palestinsk läkare anklagas för att på sjukhuset givit barn injektioner med hivvirus. Hela historien bär mycket starka tecken på att ett allvarligt rättsövergrepp begåtts gentemot de anklagade sjuksköterskorna. Minst två av dem har utsatts för svår tortyr. En massiv skara utländska experter intygar att barnen inte kan ha fått hivvirus genom injektioner eller vanvård. Domstolen har dock avfärdat den internationella expertisen och har dömt sjuksköterskorna och läkaren till döden.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att de anklagade sjuksköterskorna och läkaren ska få en korrekt juridisk behandling där utlåtanden från internationell vetenskaplig medicinsk expertis beaktas?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:996 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2004/05:996 om ett rättsövergrepp Libyen

Utrikesminister Laila Freivalds

Alice Åström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de anklagade bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren ska få en korrekt juridisk behandling.

Dödsdomarna den 6 maj 2004 mot fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare för att avsiktligt ha smittat nästan 400 barn vid ett sjukhus i Benghazi med hiv har nu överklagats, men det är oklart när fallet kommer upp i Högsta domstolen. Rättegången har allvarligt brustit i en mängd hänseenden.

Sverige tillmäter detta ärende största betydelse. Vi tar upp frågan i våra löpande bilaterala kontakter med Libyen och jag har också i ett svarsbrev till Bulgariens utrikesminister i juni 2004 utlovat Sveriges stöd för att fortsätta uppmärksamma och driva fallet. Utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati i Libyen är av stor vikt för de framtida bilaterala politiska förbindelserna med Libyen.

Sverige har aktivt drivit frågan inom EU och EU:s engagemang inleddes för övrigt under det svenska ordförandeskapet. EU har sedan juni 2001 starkt engagerat sig i fallet i nära kontakt med de bulgariska myndigheterna och har regelbundet genomfört demarcher hos de libyska myndigheterna. Ambassadpersonal från länder med diplomatisk personal på plats åhör rättegångarna. I ett uttalande av EU:s utrikesministrar den 11 oktober 2004 betonades att förbättringar på MR-området var väsentligt för en utveckling av förbindelserna. Stor oro uttrycktes över Benghazi-fallet och ministerrådet uttalade sig för att de dömda borde släppas efter att bevisen ånyo granskats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.