Till innehåll på sidan

Ett nationellt register för donation av spermier

Skriftlig fråga 2022/23:373 av Katarina Luhr (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-17
Överlämnad
2023-02-20
Anmäld
2023-02-21
Svarsdatum
2023-03-01
Sista svarsdatum
2023-03-01
Besvarad
2023-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Dagens Nyheter har avslöjat att den sexfamiljsregel som finns i Sverige inte följs. Regeln säger att en donator får ge upphov till barn i max sex familjer; detta för att minska risken att genetiska halvsyskon ska råka träffas och bilda familj. Det är dock oklart för många att spermier kan säljas vidare till kliniker i andra länder och där ge upphov till fler halvsyskon. Så länge detta är tillåtet är information till föräldrar om detta av stor vikt. Till skillnad från bland annat Norge så saknar Sverige även ett nationellt donationsregister, och klinikerna har i stället egna register. Att det saknas ett nationellt register försvårar möjligheten att ha kontroll och att säkerställa att regeln följs. Socialstyrelsen har påtalat behovet till regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra att sexfamiljsregeln kan följas?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:373 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)


Svar på fråga 2022/23:373 av Katarina Luhr (MP)
Ett nationellt register för donation av spermier

Katarina Luhr har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra att sexfamiljsregeln kan följas.

Vårdgivarna ansvarar för att se till att gällande rätt i fråga om assisterad befruktning följs. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2009:32) om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning m.m. får en donator av spermier eller äggceller ge upphov till barn i högst sex familjer i Sverige. Detta gäller sedan den 15 februari 2022 och är i överensstämmelse med den rekommendation som Sveriges Kommuner och Regioner tidigare har beslutat om.

Socialstyrelsen har i en framställning till regeringen gjort bedömningen att ett nationellt register över könscellsdonatorer bör övervägas för att underlätta dels för vårdgivarna att följa dessa föreskrifter och allmänna råd, dels för tillsynen (S2022/01945). Ärendet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 1 mars 2023

Acko Ankarberg Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.