Etisk märkning av livsmedel

Skriftlig fråga 2005/06:1961 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-31
Besvarad
2006-08-08
Besvarad
2006-08-14
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 juli

Fråga 2005/06:1961 av Birgitta Ohlsson (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Etisk märkning av livsmedel

Under sommaren har ank- och gåslever (foie gras) debatterats. Där råder enighet om att det saknas en märkning av produkten som påvisar huruvida den framställts genom tvångsmatning eller inte. Många återförsäljare har påpekat att de inte vet om de saluför en produkt som framställts genom tvångsmatning, men att de skulle vilja att dessa går att särskilja från de produkter som inte framställts genom tvångsmatning.

Tvångsmatning som metod är inte tillåtet i Sverige, och det vore därför, ur konsumentperspektiv, rimligt att det också framgår huruvida livsmedel som importeras har producerats på ett sätt som inte är tillåtet inom Sverige. Detta gäller inte bara ank- och gåslever utan även andra produkter som framställs genom djurplågeri.

På dessa grunder skulle jag vilja fråga jordbruksministern:

Avser ni att initiera en etisk märkning av livsmedel som exempelvis foie gras för att undvika att konsumenter ovetande bidrar till djurplågeri?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1961 besvarad av

den 8 augusti

Svar på fråga 2005/06:1961 om etisk märkning av livsmedel

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag avser att initiera en etisk märkning av livsmedel som exempelvis foie gras för att undvika att konsumenter ovetande bidrar till djurplågeri.

Produktion av foie gras, det vill säga fet ank- och gåslever, förutsätter att djuren tvångsmatas under de sista veckorna av uppfödningen för att levern ska förstoras och få den önskade fetthalten. Tvångsmatning av djur är förbjuden i Sverige och vissa andra länder, men är tillåten i flera EU-länder.

Jag anser att livsmedel bör märkas på ett sådant sätt att konsumenten får den information som behövs för att göra medvetna val avseende produkters ursprung, tillverkningssätt med mera. Att inom EU verka för ett krav på obligatorisk märkning av bland annat gåsleverprodukter anser jag däremot inte vara en framkomlig väg för att komma till rätta med djurskyddsproblemen i samband med produktion av foie gras. Det behövs i stället åtgärder för att förhindra produktionsformer som innebär lidande.

EU-kommissionen har tagit fram en handlingsplan över hur man avser att arbeta med djurskyddsfrågor inom EU under perioden 2006@2010. Sverige stöder detta arbete och har i sammanhanget bland annat framhållit behov av minimiregler, information och forskning för att förbättra djurskyddet i EU och även i övriga världen.

Jag avser att fortsätta verka för ett förbättrat djurskydd inom EU och förbud inom hela EU mot djurhållning som orsakar djuren onödigt lidande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.