Etableringsfriheten för LARO-mottagningar

Skriftlig fråga 2023/24:753 av Yasmine Bladelius (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-21
Överlämnad
2024-03-21
Anmäld
2024-03-22
Svarsdatum
2024-03-27
Sista svarsdatum
2024-03-27
Besvarad
2024-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende, LARO, är den mest välbeprövade och spridda metoden för behandling av långvarigt beroende av opioider, till exempel heroin. Forskning har visat att LARO leder till minskad sjuklighet och dödlighet, minskat illegalt drogbruk och minskad spridning av hiv. I min hemregion Skåne är LARO sedan 2014 organiserad som ett vårdval där privata utförare är fria att etablera mottagningar var som helst i Skåne. 

Det har lett till en situation där inte mindre än sex LARO-mottagningar etablerat sig i min hemkommun Helsingborg, de flesta samlade i centrum.

Samtidigt är tillgängligheten till missbruksvård betydligt sämre i resten av nordvästra Skåne. Det innebär att många patienter från de kringliggande kommunerna, ibland till och med från andra regioner, måste resa in eller på sikt flytta till Helsingborg för att få tillgång till vård.

Det gör det svårt för kommunens socialtjänst att samverka med vården och ge det stöd som behövs till det ständigt växande antalet personer med beroendeproblematik, där många dessutom egentligen är andra kommuners ansvar. 

De personer som är i behov av LARO-behandling är en patientgrupp som inte bara behöver vård utan också omfattande sociala insatser. Därför är just tillgängligheten och närheten till en LARO-mottagning viktig, och viktigt är också att man som patient kan delta i en LARO-behandling i närhet till de övriga insatser från samhället som man behöver. 

Med anledning av de stora problem vi nu ser i Skåne vill jag ställa följande fråga till socialministern Jakob Forssmed: 

Är ministern och regeringen villiga att se över frågan om etableringsfriheten för LARO-mottagningar i syfte att öka tillgängligheten och låta behoven styra var mottagningar etableras? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:753 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2023/24:753 Etableringsfriheten för LARO-mottagningar

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:753 av Yasmine Bladelius (S)
Etableringsfriheten för LARO-mottagningar

Yasmine Bladelius har frågat mig om jag och regeringen är villiga att se över frågan om etableringsfriheten för LARO-mottagningar i syfte att öka tillgängligheten och låta behoven styra var mottagningar etableras.

LARO är en behandlande och rehabiliterande insats där läkemedel är en central del. Men även andra medicinska, psykosociala och sociala insatser kan och bör ges inom ramen för behandlingen. God tillgång till LARO för personer med opioidberoende är viktigt, inte minst för att motverka opioid-relaterade dödsfall. Narkotikautredningen (S 2022:01) har i sitt betänkande Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus (SOU 2023:62) lämnat flera förslag som rör LARO, vilka syftar till att stärka såväl kvaliteten som likvärdigheten över landet. Betänkandet har remissbehandlats och bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Frågor om fri etableringsrätt och fritt vårdval hanteras inom ramen för respektive regions egen organisering av hälso- och sjukvården. Samverkan mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst är angelägen för många patienter, både i och utanför LARO. Här behöver huvudmännen hitta välfungerande former och i de fall det behövs erbjuda patienten en samordnad individuell plan (SIP) där olika aktörers insatser fastställs.

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.