ersättningsarbeten i Härnösand

Skriftlig fråga 2001/02:332 av Norlander, Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-30
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2001/02:332

av Göran Norlander (s) till näringsminister Björn Rosengren om ersättningsarbeten i Härnösand

Ytterligare jobb försvinner från Härnösand. Ett till 75 % av staten ägt företag, som bl.a. scannar in deklarationsblanketter, lägger ned sin verksamhet. Orsaken till nedläggning sägs vara att alltfler personer deklarerar via Internet. Det ger en något märklig bild av planeringen, eftersom verksamheten startade endast för ett år sedan.

Härnösand tillhör de kommuner som tappar både statliga och privata företag och invånare med dem. Det är nödvändigt att staten tar ansvar för att skaffa ersättningsarbeten för de statliga jobb som försvinner.

Jag vill fråga näringsministern om han avser kompensera Härnösand för förlusten av statliga arbeten.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:332 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2001/02:332 om ersättningsarbeten i Härnösand

Näringsminister Björn Rosengren

Göran Norlander har frågat mig om jag avser att kompensera Härnösand för förlusten av statliga arbeten.

Bakgrunden till frågan är enligt vad jag erfarit att det delvis statligt ägda företaget Dokumenthuset AB har varslat 17 anställda.

Härnösand ingår för närvarande i den s.k. Omställningsgruppens arbete.

Omställningsarbetet i Härnösand är i full gång. 45 nya statliga arbetstillfällen har etablerats (uppdraget var 15). Kommunens ekonomi och det kommunala bostadsbolagets ekonomi är på väg att saneras. Satsningar har gjorts på infrastrukturen. Det gamla garnisonsområdet är på väg att omvandlas.

Det som återstår av omställningsarbetet i Härnösand är huvudsakligen inriktat mot att stärka kommunens förmåga att arbeta långsiktigt och strategiskt med näringslivsutveckling som genererar fler privata arbetstillfällen. En del i detta arbete är att delta i utformningen av utvecklingsprogram. Innan Omställningsgruppen avslutar sitt arbete vid årsskiftet ska den bl.a. bistå kommunerna med att säkra programmens genomförande.

Regeringen har också, som ett led i omställningsarbetet, hittills beslutat om bidrag till ett flertal projekt i kommunen. Bl.a. bidrag till att genomföra en omvärldsanalys, att sanera den kommunala ekonomin, att sanera det kommunala bostadsbolagets ekonomi, vissa investeringar på infrastrukturen som bredbandsutbyggnad samt investeringar i hamnen. Vissa bidrag har också lämnats till olika framtidsinriktade förstudier. Dessutom har en särskild projektledare arbetat tillsammans med kommunen under 1,5 år för att underlätta omställningen.

När det sedan gäller just den här aktuella frågan om varslen från Dokumenthusets sida i Härnösand vet jag att samtal förs mellan de berörda parterna och Omställningsgruppen för att eventuellt hitta lösningar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.