Till innehåll på sidan

Ersättning vid brott på teleförbindelser

Skriftlig fråga 2007/08:1552 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-14
Anmäld
2008-08-21
Besvarad
2008-08-28
Svar anmält
2008-08-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2007/08:1552 Ersättning vid brott på teleförbindelser

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Jag har tidigare tagit upp problemet med att det återkommande uppstår avbrott på tele- och dataförbindelserna i Kronobergs län. Det är ett problem som drabbar företagare och privatpersoner hårt då det alltför ofta tar lång tid att få ledningarna reparerade. Det är inte ovanligt att det drar ut på tiden, ibland flera veckor. I den storm som för någon vecka sedan drabbade Kronoberg finns flera exempel på företagare i glesbyggd som inte fått felen åtgärdade efter en vecka. Det kan inte vara försvarbart i ett modernt samhälle med en allt hårdare konkurrens inte minst globalt.

Att driva ett företag i glesbygden utan fungerande tele- och datakommunikation är i princip omöjligt i vårt moderna samhälle. Tillgängligheten måste vara hög för att företagen ska kunna vara konkurrenskraftiga.

Ett ersättningssystem liknande det som finns för elkunder skulle sätta press på teleoperatörerna att vara mer flexibla och leveranssäkra än i dagsläget. Om det uppstår en kostnad för teleoperatörerna när de inte klarar av att leverera inom en rimlig tidsperiod kan man på goda grunder anta att leveranssäkerheten skulle öka om ett ersättningssystem infördes som är ekonomiskt kännbart för leverantören.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att införa ett ersättningssystem för telekunder liknande det system som finns för elkunder?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1552 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 28 augusti

Svar på fråga

2007/08:1552 Ersättning vid brott på teleförbindelser

Statsrådet Åsa Torstensson

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att införa ett ersättningssystem för telekunder liknande det system som finns för elkunder.

Jag har tidigare här i kammaren sagt att jag i dagsläget inte är beredd att förorda ett ersättningssystem för brott i teleförbindelser motsvarande det som finns på elsidan. El- och telemarknaderna är i flera sammanhang inte jämförbara. Inom ett visst geografiskt område finns det vanligtvis bara ett elnät, där ägaren har så kallad koncession, medan det inom telekommunikationsområdet finns flera olika operatörer och ägare av nät som konkurrerar på ett annat sätt. Stora infrastrukturinnehavare som Banverket, Svenska Kraftnät och SL äger egna nät och upplåter nätkapacitet mot betalning åt olika teleoperatörer. Dessa upplåter också nätkapacitet till varandra. Olika överföringstekniker för telefoni, datakommunikation i fasta nät, mobil kommunikation med olika överföringshastigheter etcetera samverkar och konkurrerar i näten. Att etablera olika ersättningsnivåer och åsätta ersättningskrav skulle bli mycket komplicerat. Systemet skulle i värsta fall kunna stänga ute olika tekniker och leverantörer samt kunna leda till minskad utbyggnad och tillgänglighet till nät för elektronisk kommunikation.

Telefoni och övrig elektronisk kommunikation har påverkats av de oväder som drabbat Sverige under de senaste åren, där södra Småland varit ett särskilt drabbat område. Även vid årets stormar har elförsörjning likväl som telefonin påverkats. Telefonnäten har, precis som Carina Adolfsson Elgestam påpekar, skadats genom avbrott på ledningar från nedfallna träd, följdfel av elavbrott och enskilda fel hos kunderna med mera.

Information till kunderna sker genom operatörernas kundtjänster och webbplatser men även genom exempelvis annonsering i tidningar och inslag i radio. Information ges om läget, driftstörningar, reparationsarbetet, ekonomisk ersättning och andra möjligheter till kompensation.

Den som tillhandahåller kommunikationsnät eller elektroniska kommunikationstjänster ska enligt lagstiftningen på området se till att verksamheten uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt på uthållighet och tillgänglighet vid extraordinära händelser i fredstid. Det är Post- och telestyrelsens ansvar att se till att berörda aktörer uppfyller detta krav. Myndigheten gav den 7 maj 2007 ut föreskrifter om god funktion och teknisk säkerhet och har våren 2008 inlett tillsyn för att följa upp hur operatörerna följer dessa råd.

Det pågår ett fortlöpande robusthetshöjande arbete för att minska sårbarheten i näten för elektronisk kommunikation. Detta arbete sker genom enskilda operatörers åtgärder samt de robusthetshöjande insatser som Post- och telestyrelsen i samverkan med operatörerna bedriver. I dag sker återställningsarbetet effektivare och avbrottstiderna har blivit kortare. Regeringen ser också över möjligheterna till en långsiktigt hållbar lösning för att grundläggande telefonitjänst ska finnas tillgänglig.

Det är viktigt att branschen även i fortsättningen tar ansvar och i samarbete med staten och övrig offentlig sektor arbetar med förebyggande- och robusthetshöjande åtgärder för att kommunikationen ska fungera såväl i vardagen som vid kriser som till exempel stormar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.