Till innehåll på sidan

ersättning till försökspersoner/patienter i kliniska prövningar

Skriftlig fråga 1998/99:60 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-11
Anmäld
1998-11-16
Besvarad
1998-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:60 av Barbro Westerholm (fp) till statsrådet Lars Engqvist om ersättning till försökspersoner/patienter i kliniska prövningar

den 10 november

Enligt uppgift i tidningen Dagens Handel så har försäljningen av stöldgods i kiosker och småbutiker blivit allt mer utbredd i Stockholm. Tidningen erbjöd 30 slumpvis utvalda försäljningsställen stöldgods till låga priser och alla utom en ville köpa. Alla erbjöds i stort sett samma priser vilket innebär att det sannolikt finns en fastställd riktprislista för stulna varor.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att komma till rätta med handeln av stöldgods i kiosker och affärer?

 

den 11 november

den 11 november

Personer som deltar i kliniska prövningar får viss ersättning för deltagandet. Denna ersättning får i enlighet med de etiska principer som gäller för forskning på människa inte vara särskilt hög men kan ändå nå en nivå som gör att skattemyndigheten betraktar den som skattepliktig. Arbetsgivaravgift skall erläggas trots att försökspersonen inte är anställd och inte får vara det enligt gällande internationella principer. Den kost som ges under ett försök är en del av den intervention som ett försök innebär. Det för med sig att försökspersonen får äta mat som den inte normalt skulle äta. Trots detta betraktas den som en förmån som skall beskattas. Skattemyndigheternas agerande när det gäller forskning på människa är nu på väg att leda till att sådan forskning flyttar utomlands där förutsättningarna är mer gynnsamma.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Är regeringen beredd att göra en översyn av principerna för beskattning av ersättning till personer som ingår i forskningsprojekt?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:60 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:60 om ersättning till försökspersoner/patienter i kliniska prövningar
    Finansminister Erik Åsbrink

den 18 november

Barbro Westerholm har frågat statsrådet Lars Engqvist om regeringen är beredd att göra en översyn av principerna för beskattning av ersättning till personer som ingår i forskningsprojekt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Ersättningar till försökspersoner eller andra som genomgår tester av olika slag är skattepliktiga. Sedvanlig ersättning till den som lämnat organ, blod eller modersmjölk är dock skattefri.

Frågan om den skattemässiga behandlingen av ersättningar till försökspersoner togs upp av Utredningen om tjänsteinkomstbeskattning. Utredningens bedömning i slutbetänkandet Översyn av tjänsteinkomstbeskattningen (SOU 1993:44) var att det inte fanns några bärande skäl för att undanta dessa slag av ersättningar från skatteplikt och att reglerna alltså inte borde ändras. Regeringen redovisade samma ståndpunkt i den proposition som behandlade utredningens förslag (prop. 1993/94:90).

Det är regeringens uppfattning att ingenting i sak har förändrats i fråga om ersättningar till försökspersoner sedan denna bedömning gjordes. Det finns därför inte heller någon anledning att för tillfället göra en ytterligare översyn av den skattemässiga behandlingen av dessa ersättningar.

Eftersom frågan också mer allmänt berör beskattning av förmåner kan jag tillägga att Utredningen om ökade levnadskostnader m.m. (dir. 1997:128) har i uppdrag att klarlägga eventuella problem som beskattningen av förmåner kan medföra vid bl.a. tillfälliga och kortvariga anställningar eller uppdrag och föreslå lämpliga lösningar. Utredningen skall redovisa uppdraget senast den 1 september 1999.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.