Till innehåll på sidan

Ersättning till fastighetsägare på grund av polisens avspärrningar

Skriftlig fråga 2005/06:1496 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-27
Anmäld
2006-04-27
Besvarad
2006-05-04
Svar anmält
2006-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga 2005/06:1496 av Ulrik Lindgren (kd) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Ersättning till fastighetsägare på grund av polisens avspärrningar

Då ett brott begåtts brukar polisen spärra av brottsplatsen för att göra en brottsteknisk undersökning. I många fall kan en sådan undersökning ta lång tid och orsaka skador på mark och fastigheter.

Ett aktuellt exempel finns i Falun. Inne i en verkstadslokal, som hyrts av ett motorcykelgäng, uppkom misstankar om att någon kunde ha blivit mördad. Det ledde till att polisen spärrade av fastigheten i 18 månader för att utföra en brottsteknisk undersökning.

För fastighetsägaren blev det katastrofalt. Han förlorade pengar då han inte fick in intäkter för hyra, för att täcka amorteringar och avgifter för bland annat el och vatten. Det blev även omöjligt för honom att sälja lokalen. Ingen fick komma innanför polisens avspärrningsband.

Under den brottstekniska undersökningen förstörde polisen lokalen. Bland annat bröt man upp golvet och rev ned väggar. Fastighetsägaren har krävt ersättning av polisen för skadorna men polisen har hävdat att man inte agerat felaktigt. Nyligen kom ett utslag från riksåklagaren där det fastslogs att polisen inte har någon skyldighet att ersätta fastighetsägaren.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förhindra att enskilda drabbas ekonomiskt av polisens åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1496 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2005/06:1496 om ersättning till fastighetsägare på grund av polisens avspärrningar

Justitieminister Thomas Bodström

Ulrik Lindgren har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förhindra att enskilda drabbas ekonomiskt av polisens åtgärder.

Den 26 april 2006 besvarade jag en i stora delar identisk fråga ställd av Rolf Gunnarsson. Som jag då konstaterade kan åtgärder som vidtas av statliga myndigheter på olika sätt orsaka skador för enskilda. Den grundläggande regeln är att skador som orsakas genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning ersätts av staten. Ifall ett beslut om avspärrningar skulle stå i strid med gällande regler, finns det alltså en rätt till ersättning från staten.

I vissa fall sträcker sig statens ansvar längre än så. Sedan år 2000 gäller att den som åsamkas en personskada eller en sakskada på grund av att polisen har använt lagligt våld mot hans eller hennes person eller egendom i enlighet med vissa bestämmelser i polislagen har rätt till ersättning, även om det inte har begåtts något fel. I den parlamentariska utredning som låg till grund för 2000 års lagändring övervägdes om det också borde införas särskilda regler om ersättning vid ingrepp av polisen som inte medför person- eller sakskador men som ändå leder till förluster för den enskilde. Utredningen föreslog inte någon särskild lagstiftning om ersättning, och någon sådan har inte heller införts.

Avspärrningsåtgärder som vidtas av polisen kan naturligtvis innebära påfrestningar för enskilda. Detta är en ofrånkomlig konsekvens av effektivt bedrivet polisarbete som enskilda normalt bör vara beredda att acceptera. I mitt svar på Rolf Gunnarssons fråga förklarade jag att jag inte gjorde någon annan bedömning än den som hittills gjorts när det gäller behovet av en särskild reglering om rätt till ersättning för dessa fall. Mitt svar till Ulrik Lindgren blir detsamma.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.