Erkännande av seyfo

Skriftlig fråga 2015/16:976 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-03-14
Överlämnad
2016-03-14
Anmäld
2016-03-15
Sista svarsdatum
2016-03-23
Svarsdatum
2016-03-29
Besvarad
2016-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Som svar på min skriftliga fråga 2015/16:897 om Socialdemokraternas brutna löfte att erkänna folkmordet 1916, Seyfo, och en rapport som Utrikesdepartementet har beställt, svarade utrikesminister Margot Wallström att: ”Departementet studerar nu rapporten och ser på vad sätt den kan bidra till förståelsen av dessa komplexa frågor. ”

All seriös forskning pekar på att folkmordet har skett och att förövarstaten Turkiet har gjort det till en nationell angelägenhet att förneka folkmordet. Till syvende och sist är det en politisk bedömning som avgör om en regering väljer att erkänna ett folkmord. För att göra det krävs det politisk mod och att man efterlever de löften man har gett till svenska väljare.

 Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

När kommer Utrikesdepartementets studie av rapporten att vara klar och när meddelar regeringen sitt beslut i frågan om erkännandet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:976 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:976 av Robert Hannah (L) Erkännande av Seyfo

Robert Hannah har frågat mig om när Utrikesdepartementets under-sökning av rapporten av professor Pål Wrange om massövergrepp kommer att vara klar och när regeringen meddelar sitt beslut i frågan

om erkännande av seyfo.

Som jag angav i svar på Robert Hannahs skriftliga fråga 2015/16:897,

och som Robert Hannah även noterar i nu aktuell fråga, har Utrikesdepartementet tagit emot den undersökning som utförts

av Wrange.

Syftet med undersökningen har varit att på en principiell och allmän nivå belysa relevanta rättsliga, historiska och andra aspekter på förhållnings-sätt och benämningar i anslutning till historiska massövergrepp. Wranges undersökning både visar hur svåra och mångfacetterade dessa frågor är och diskuterar en rad olika förhållningssätt. Vi studerar nu noggrant undersökningen för att se hur denna kan hjälpa oss förstå och hantera olika händelser i det förflutna.

Stockholm den 29 mars 2016

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.