Enskildas inflytande över val av hjälpmedel

Skriftlig fråga 2014/15:225 av Bengt Eliasson (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-13
Överlämnad
2015-02-16
Anmäld
2015-02-17
Svarsdatum
2015-02-25
Sista svarsdatum
2015-02-25
Besvarad
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

För en tid sedan gav regeringen ett antal uppdrag till Socialstyrelsen inom hjälpmedelsområdet. De handlar bland annat om att på olika områden utveckla kunskapsstöd till sjukvårdshuvudmän och förskrivare på hjälpmedelsområdet samt att utveckla statistik och på andra sätt samla in kunskap om regelverk, förskrivning och kostnadsutveckling.

Detta är angelägna uppdrag. Skillnaden mellan olika landsting förefaller vara stor, och Sveriges Kommuner och Landstings arbete med rekommendationer har inte fått tillräckligt genomslag.

Men samtidigt lägger den nuvarande regeringen nu en död hand över arbetet med att låta människor med funktionsnedsättning själva välja sina hjälpmedel. I vackra men till intet förpliktande fraser talas om värdet av valfrihet, inflytande och delaktighet, men i de konkreta uppdragen avbryts alla pågående insatser för ökad valfrihet. När Socialstyrelsen inte längre får ta fram en vägledning för landstingen om hur de kan arbeta med fritt val av hjälpmedel blir det naturligtvis svårare för landstingen att skapa väl fungerande modeller. Enligt min mening innebär beslutet att den enskildes inflytande och delaktighet försämras. De som blir lidande är de som behöver hjälpmedel, som åter omyndigförklaras.

Jag vill därför fråga statsrådet:

 

Vilka sakliga överväganden ligger bakom beslutet att avbryta arbetet med fritt val av hjälpmedel?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:225 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2015/1058/FST

Socialdepartementet

Barn, - äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:225 av Bengt Eliasson (FP) Enskildas inflytande över val av hjälpmedel

Bengt Eliasson har frågat mig vilka sakliga överväganden som ligger bakom beslutet att avbryta arbetet med fritt val av hjälpmedel.

Det är på många sätt positivt att den enskilde ges inflytande över valet av hjälpmedel, bl.a. skapar det bättre förutsättningar att möta den enskildes behov och önskemål. Det finns därför goda skäl till de förtydliganden som gjorts i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och patientsäkerhetslagen (2010:659) att sjukvårdshuvudmannen ska erbjuda den enskilde möjlighet att välja hjälpmedel när det finns olika hjälpmedel tillgängliga inom landstinget eller kommunen. Denna möjlighet till inflytande är sedan den 1 januari 2015 även reglerad i patientlagen (2014:821).

När det gäller systemet med fritt val av hjälpmedel anser regeringen dock att det behöver göras en noggrann analys och utvärdering av systemet innan ytterligare initiativ tas i denna fråga. Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att bl.a. analysera hur avgifterna för den enskilde hjälpmedelsanvändaren har påverkats i de landsting och kommuner som tillämpar fritt val av hjälpmedel. Det finns indikationer på att systemet i vissa fall kan ha medverkat till ökade kostnader för hjälpmedelsanvändaren och till ett mer begränsat utbud av hjälpmedel.

Stockholm den 24 februari 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.