ensamkommande flyktingbarn

Skriftlig fråga 2004/05:1934 av Hägglund, Göran (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-23
Besvarad
2005-07-06
Besvarad
2005-07-07
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juni

Fråga 2004/05:1934

av Göran Hägglund (kd) till statsrådet Barbro Holmberg om ensamkommande flyktingbarn

I Sveriges Radio den 22 juni kunde vi höra hur Ekots granskning visat att Migrationsverket förvarar ensamkommande flyktingbarn under lång tid i fängelseliknande förhållanden, trots att detta strider mot lagen.

Det är chockerande att denna inhumana asylprocess får förekomma i Sverige.

Förvaret av dessa flyktingbarn har varit möjligt på grund av två missförhållanden: För det första har Migrationsverket brutit mot Socialstyrelsens råd. Bara i ett av de 84 fall som Ekot granskat, där åldersbestämningen varit svår, har man gjort en barnläkarundersökning, trots att det stadgas att en sådan ska vara grunden för en åldersbestämning och att röntgenundersökningar endast ska användas som komplement. För det andra har Migrationsverket i hälften av de granskade fallen feltolkat röntgenutlåtandena. Trots att den specialist som anlitats ansett att det inte är tillräckligt troligt att den unge är över 18 år, så har utlåtandena använts för att hävda just detta, uppger Ekot. Detta minskar deras chanser att få stanna i Sverige.

Det är oacceptabelt att spärra in barn samt att brist på pengar anförs som skäl till undermålig åldersbestämning. Rättssäkerheten kräver marginaler i åldersbestämning.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att åldersbestämningen görs på ett rättssäkert sätt så att flyktingbarn inte förvaras under former som strider mot svensk lag?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1934 besvarad av

den 6 juli

Svar på frågorna 2004/05:1934 om ensamkommande flyktingbarn och 1941 om åldersbestämning av asylsökande barn

Statsrådet Barbro Holmberg

Göran Hägglund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att åldersbestämning görs på ett rättssäkert sätt så att asylsökande barn inte tas i förvar mot gällande bestämmelser. Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att se till att det finns klara riktlinjer för åldersbestämning av asylsökande barn som bygger på vetenskapliga fakta och som följs. Jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

Migrationsverkets verksamhet ska präglas av humanitet, rättssäkerhet och respekt för individens rättigheter. Jag utgår därför från att Migrationsverket följer Socialstyrelsens rekommendationer när det gäller medicinsk åldersbestämning och att utlänningslagens bestämmelser om förvarstagande följs.

Merparten av de asylsökande uppvisar i dag inte några id-handlingar vid ansökningstillfället vilket bland annat bidrar till att det ofta saknas tillförlitliga uppgifter om ålder. En åldersutredning kan initieras av Migrationsverket om verket anser att det finns anledning att tro att uppgivet födelsedatum är felaktigt. Vid denna utredning, precis som vid andra utredningar som rör barn, ska principen om barnets bästa beaktas. Åldern har betydelse för såväl boende som frågor om förvar och verkställighet av avvisningsbeslut. Den som är under 18 år kan under väntetiden bli placerad i ett barn- och ungdomsboende. Det förekommer dock att unga män uppger sig vara barn och Migrationsverket har ett ansvar att se till att det inte bor vuxna personer bland barn och ungdomar.

Migrationsverket gör en bedömning av åldern bland annat utifrån samtal med sökanden och intyg kan inhämtas från sjukvården. Vilka undersökningar som bör ingå i en eventuell medicinsk åldersbedömning redovisas i de allmänna råd som Socialstyrelsen har publicerat.

Jag har erfarit från Migrationsverket att man för närvarande arbetar med att utarbeta riktlinjer och rutiner för åldersutredningar. Migrationsverket samråder även med Socialstyrelsen i dessa frågor. Vidare erfar jag att verket ser över användandet av förvar för personer mellan 18 och 21 år. Dessa åtgärder anser jag är tillräckliga för tillfället.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.