Till innehåll på sidan

Enhetliga regler för kontaktförbud i hela landet

Skriftlig fråga 2021/22:240 av Katja Nyberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-21
Överlämnad
2021-10-21
Anmäld
2021-10-22
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Våld och kränkningar i nära relationer utgör ett växande och dagsaktuellt problem. Den straffrättsliga lagstiftningens senfärdighet i att anpassas till verklighetens behov är ett av svensk politiks stora misslyckanden. Regeringens proposition till riksdagen medför flera förbättringar, straffskärpningar och möjligheter till att bättre förhindra och beivra sådan brottslighet.

Det är i synnerhet välkommet att regeringen tillgodoser justitieutskottets tillkännagivande om möjlighet till utvidgat kontaktförbud även vid förstagångstillfället. Det är även välkommet att ett flertal tillkännagivanden gällande kontaktförbud nu genomförs. Det finns dock skäl att vidta ytterligare åtgärder.

Det är i dag alldeles för svårt för utsatta kvinnor att få ansökningar om kontaktförbud beviljade mot män som de riskerar att utsättas för våld av. En stor del av dem som ansöker om kontaktförbud får avslag.

Kontaktförbud har ett viktigt signalvärde, vilket går förlorat när en stor andel av ansökningarna inte går igenom.

Dessutom finns det geografiska skillnader mellan antalet beviljade ansökningar. Beroende på var en ansökan om kontakförbud lämnas in kan risken att få avslag dubbleras och mer därtill.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern och regeringen att sänka kraven för beviljande av kontaktförbud och arbeta med en enhetlig tillämpning av frågan i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:240 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03652 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:240 av Katja Nyberg (SD) Enhetliga regler för kontaktförbud i hela landet

Katja Nyberg har frågat mig om jag och regeringen avser att sänka kraven för beviljande av kontaktförbud och arbeta för en enhetlig tillämpning av frågan i hela landet.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem som aldrig kan accepteras. Den 16 juni 2021 presenterade regeringen därför ett 40-punktsprogram för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

När det gäller lagen om kontaktförbud så har den ändrats flera gånger under de senaste åren för att stärka skyddet mot trakasserier och förföljelse. Den 1 juli 2018 ändrades lagstiftningen för att kunna förena fler kontaktförbud med elektronisk övervakning. Det infördes även en särskild brottsbeteckning för överträdelser av kontaktförbud med elektronisk övervakning.

Den 22 juli 2021 beslutade också regeringen propositionen Skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer. I propositionen föreslås att ett beslut om utvidgat kontaktförbud ska kunna förenas med villkor om elektronisk övervakning oavsett om en tidigare överträdelse av ett kontaktförbud har skett eller inte samt att det s.k. väsentlighetskravet för kontaktförbud avseende en gemensam bostad och särskilt utvidgade kontaktförbud ska tas bort. Det föreslås även att straffet för överträdelser av kontaktförbud ska skärpas. Vidare föreslås att minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning ska höjas från fängelse i nio månader till fängelse i ett år. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

De föreslagna ändringarna bidrar till att stärka skyddet mot våld och andra kränkningar i nära relationer. De förändrade kraven för att besluta om kontaktförbud innebär också att förutsättningarna för att besluta om sådana förbud ökar.

Vidare är det naturligtvis angeläget att bestämmelserna om kontaktförbud tillämpas på ett enhetligt sätt. Utfallet av en ansökan om kontaktförbud ska inte vara beroende av i vilken del av landet som ansökan görs. På Åklagarmyndigheten bedrivs för närvarande ett arbete med att framför allt förbättra möjligheten till uppföljning på området. Myndigheten kommer också att noggrant följa utvecklingen av användningen av elektronisk övervakning i samband med kontaktförbud och de lagändringar på området som föreslås träda i kraft nästa år samt stötta åklagare i tillämpningen av den nya lagstiftningen.

Jag följer Åklagarmyndighetens arbete med intresse och är inte främmande för att initiera ytterligare förändringar i lagstiftningen om det skulle visa sig att det behövs.

Stockholm den 3 november 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.