Energimyndighetens klimatprojekt i Uganda

Skriftlig fråga 2015/16:294 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-10
Överlämnad
2015-11-11
Anmäld
2015-11-12
Svarsdatum
2015-11-18
Sista svarsdatum
2015-11-18
Besvarad
2015-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Svenska staten stöttar sedan 2011 via Energimyndigheten ett FN-godkänt klimatprojekt i Uganda. Projektet går ut på att plantera skog för att på så sätt binda koldioxid som annars skulle finnas i atmosfären. Hittills har det inneburit en klimatkompensering för svenska staten på drygt 30 000 ton, målsättningen är 365 000 ton. Att ta ansvar för miljön är bra och önskvärt, men just det här projektet har inte fallit väl ut. Enligt uppgifter från Kalla Fakta på TV4 tränger projektet undan lokalbefolkningen och det planteras skog på mark som annars hade kunnat användas som odlingsmark. Bybor ska även ha blivit berövade viktiga resurser samt utsatts för våld och hot. Svenska statens ambitioner att vara en ledande aktör inom den globala miljöpolitiken har här förvandlats till ett sätt att diskriminera lokala bönder i Uganda.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Anser statsrådet att Energimyndighetens klimatprojekt i Uganda är en framgång för svensk klimatpolitik, samt om statsrådet har vetskap om huruvida Energimyndigheten driver liknande projekt på andra platser i världen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:294 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/03817/Kl

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:294 av Boriana Åberg (M) Energimyndighetens klimatprojekt i Uganda

Boriana Åberg har frågat energiministern om Energimyndighetens klimatprojekt i Uganda är en framgång för svensk klimatpolitik, samt om statsrådet har vetskap om huruvida Energimyndigheten driver liknande projekt på andra platser i världen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Alla projekt granskas och godkänns av FN och regeringen ställer krav på att projekten ska bidra till hållbar utveckling i värdländerna. Regeringen ställer också krav på Energimyndigheten att rapportera årligen om dessa projekt och särskilt om hur projekten bidrar till hållbar utveckling i värd-länderna. Det är oacceptabelt att ett projekt inte lever upp till kraven.

Energimyndigheten har meddelat att de redan inlett en fullständig utred-ning av projektet. Jag kommer noggrant att ta del av denna uppföljning. Jag utesluter inte att vi måste skärpa kraven för uppföljning av projekten.

Energimyndigheten deltar i totalt 100 bilaterala klimatprojekt inom ramen för programmet för internationella klimatinsatser. Kachung är dock det enda återbeskogningsprojektet av myndighetens bilaterala projekt. Beslut om deltagande i projektet i Kachung togs år 2011.

Sverige har ett mål om utsläppsminskningar på minst 40 % till år 2020.

Den föregående regeringens linje var att en tredjedel av detta skulle ske genom internationella klimatinsatser. Regeringens ambition är att i ökad utsträckning att nå målet genom nationella insatser.

Stockholm den 18 november 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.